”Män frågar spontant andra män om de vill ha utbildning”

– Vi skulle lika gärna kunna kalla det ”maskulinism”. För mig betyder det alla människors lika värde, säger Regina Norrby, ensam kvinnlig trågare bland män på Cerealia Bread i Stockholm.

[Ur nummer: 04/2005] Lucia Pollak som jobbar på tappningen på Spendrups bryggeri Wårby håller med:
– Alla ska behandlas lika, det är feminism. Det är att tänka utifrån lika värde och inte utifrån kön.
Det är den internationella kvinnodagen, den 8 mars 2005, och vi är i Missionskyrkan i Uppsala, där Livs avd 4 organiserar ett seminarium om ”Mäns och kvinnors roller i arbetslivet förr och nu”.

Hälftenhälften är bäst
Bäst är när det är blandat på jobbet, hälften kvinnor, hälften män, tycker både Regina och Lucia.
När det bara är män blir det lätt en ganska rå jargong.
– Den som skriker högst vinner. Jag tror att det är typiskt maskulint, säger Regina.
Hon trivs ändå bättre med att jobba med killar än tjejer, har inget problem med den där högljudda jargongen, bara hon vet att det är just en jargong. Alla har ett ansvar att tänka sig för och lyssna av om någon inte är med, det är viktigt att man är lyhörd.
* Vad gör man när någon går över gränsen?
– Man tar upp det rakt upp och ner. Det är inte känsligt. ”Tänk efter vad du säger”, säger man. Det är vanligt hyfs.
* Vilken är fackets roll?
– Ingen speciell. Det här måste var och en ta ansvar för. Först om det går överstyr kommer facket in. Facket har ju inte ensamrätt på etik och moral. Det är som kärlek, det är inte kyrkan som har ensamrätt på det. Det handlar om hur man är gentemot sina arbetskamrater. Jag tycker att det är för mycket tassande på tå för dem som är högljudda.
* Arbetsgivarens ansvar?
– De går också och gömmer sig för dem som är högljudda. De är också rädda för konflikter. Det finns så mycket konflikträdsla. Vad är det egentligen man är rädd för? Att få en utskällning?

Öppen, hövlig och spontan
Lucia menar att många inte vågar säga ifrån därför att de är blyga.
– Jag tycker att man ska vara rak på sak. Det är åtta timmar per dag man är på jobbet. Då ska man vara öppen, hövlig och spontan gentemot sina arbetskompisar.
* Har ni känt av diskriminering?
– Jag är den enda trågaren på Cerealia Bread som inte har trågartillägg, säger Regina. Det är en gammal konflikt vi har med arbetsgivaren om det lokala lönesystemet. Om inte arbetsgivaren rättar till det kommer jag att hävda att det är frågan om diskriminering. Och då tror jag att det blir fart på dem.

Underliggande diskriminering
Hon tycker också att hon märker en underliggande diskriminering som följer av att det oftast är män som är chefer. Spontant frågar de andra män om de vill ha utbildning, till exempel ta truckförarkort. Kvinnor blir inte lika ofta tillfrågade. Kvinnor har också svårare att gå utbildningar eftersom de är mer bundna av att ta hand om barnen på fritiden. Dessa företeelser finns kvar, säger Regina.
Lucia lägger till att arbetsledningen sedan säger att det är för att jobbet är mer kvalificerat som det är bättre betalt, för att det krävs truckförarkort, och inte för att det är män som har det.
– Det viktiga är vem som väljs ut till mer kvalificerade arbetsuppgifter, säger Lucia.