Författare: Alexander McCall Smith
Förlag: Månpocket

[Ur nummer: 05/2005] Det var befriande att läsa om Maa Ramotswes detektivarbete. För det första utspelar sig historien i Botswana, för det andra så är hon kvinna och för det tredje så är det nästan inget blod i berättelsen.
Varvat med de fall som Ramotswe löser så får läsaren veta varför hon bestämde sig för att bli privatdetektiv och om hennes första jobb som detektiv. Historien berättar lika mycket om den botswanska kulturen som om de olika fallen och bara det gör boken läsvärd. Så är du trött på Miss Marple eller Sherlock Holmes, läs då om Maa Ramotswe och hennes detektivbyrå.
Det är synd att denna muntra detektivhistoria känns som ett fräscht inslag bland det stora utbudet av detektivböcker – afrikanska och kvinnliga detektiver borde vara en självklarhet.
Alexander McCall Smith är uppväxt i Zimbabwe. Han är nu professor i medicinsk juridik i Skottland och lärde känna Botswana när han hjälpte till med att bygga upp juristutbildningen.