[Ur nummer: 05/2005] Livs har stämt bageriet Somma-L i Södertälje för att felaktigt ha avskedat två anställda.
Bageriets chef slängde i vintras ut de två bagarna när de vägrade skriva under ett dokument som innehöll felaktiga uppgifter om deras anställning. Arbetstiden som angavs var lägre än i verkligheten.
När bagarna återkom i sällskap med Livs ombudsman Niklas Nilsson för att överlämna lönekrav blev alla tre, enligt stämningen, hotade av chefen.
I stämningsansökan till Arbetsdomstolen kräver Livs att avskedandena ska förklaras ogiltiga. Bolaget stäms på cirka en miljon kronor i utebliven lön och allmänt skadestånd till de två anställda.
Somma-L och Livsmedelsföretagen (Li) har för sin del tidigare stämt Livs med anledning av tvisten om de anställdas arbetstid.
Ärendet är bara ett av många som Livs har drivit till Arbetsdomstolen. För närvarande väntar tio mål på avgörande.
– Det är ett mycket hårdare klimat på arbetsplatserna i dag. Vi har fler fall än på mycket länge som ska upp i AD, säger Livs tredje ordförande Gerald Lindberg.
De flesta ärendena har Mål & Medel skrivit om tidigare. Förutom Somma-L är de inblandade företagen Atria Lithells, Cerealia, Magnihill, Cloetta, Spendrups, Skånekött och Swedish Meats.