Brutala bögmord

Boktitel: No tears for queers
Författare: Johan Hilton
Atlas förlag 2005

[Ur nummer: 06/2005] Reportageböcker brukar ha en tendens att efter ett halvår på mitt sängbord åka in i hyllan med ett pinsamt bokmärke på sid 53. ”Tagit del – ej orkat.” Till den här boken behövdes inga märken alls.
Med sin skickligt närvarande journalistik höll Johan Hilton mig kvar alla 322 sidorna i stort sett utan uppehåll. Genom att i plågsam detalj beskriva tre brutala mord, människorna och händelserna kring dem.
Tre män som utsatts för en typ av brott som fått föga uppmärksamhet i samhällsdebatten; hatbrott mot homosexuella.
Bögknackning är inget man pratar om trots att antalet hot och brott mot homo-, bi- och transpersoner ökar för varje år. Miljöerna för de tre skildrade morden är olika men omständigheterna förfärande lika; heterosexuella män som känt sig hotade (i sin manlighet?) av förmodade närmanden från bögar.
Två avsnitt i boken berör mig mest; skildringen av den svenska småstaden i fabriksnedläggningarnas millenieskifte. Alla som nånsin satt sin fot på ett sånt ställe känner dofterna av inskränkt vanmakt och gammal dålig fylla genom boksidorna. Och så den nakna beskrivningen av fullständigt oglamouröst medelålders bögliv i samhällets marginal, mitt i Göteborg.
Jag har inte läst något liknande av en svensk författare – det är helt enkelt skitbra!