[Ur nummer: 06/2005] Den 1 juli beräknas Skånekött-Kreatinas fabrik i Swinoujscie i Polen att vara klar. Produktionen ska starta i augusti.
Skånekött-Kreatina är en av de stora privata charkuteriföretagen i Sverige och ägs till hälften av bondekooperativa Swedish Meats som vill vara med på tåget när en ny produktionsstruktur med bas på andra sidan Östersjön byggs upp.
Till tidningen Dagens Industri har Swedish Meats, vd, Peter Rasztar, sagt att mellan 300 och 500 arbetstillfällen kan försvinna till Polen. Swedish Meats har länge talat om flytt av produktion till utlandet.
Det ingår i en strategi där företaget sätter press på Livs för att kunna ta in billigare utländsk arbetskraft till de svenska anläggningarna.
Skånekött har en anläggning i Skurup och en i Danmark, genom dotterbolaget, Kreatina, som är beläget i Bjaeverskov, cirka 4 mil söder om Köpenhamn. Totalt har företaget 120 anställda.
Livs lokalombudsman, Göran Kryhl säger att Skånekött tagit in ett 20-tal polacker utan MBL-förhandling i Skurup och att polackerna uppger att de har en lön på 60 kronor i timmen. Tvisten kommer att gå till central förhandling.
När produktionen i Swinoujscie drar igång ska de polska arbetarna flytta dit.