Galen man vettigare

Filmtitel: Attentatet mot
Richard Nixon
Regi: Niels Mueller
Skådespelare: Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle med flera.

[Ur nummer: 06/2005] Filmen är baserad på den verkliga händelsen när en man försökte mörda Richard Nixon 1974. Handlingen fokuserar på hur Samuel Bicke (Sean Penn) försöker passa in i ett samhälle styrt av pengar och hur han inte klarar av sitt jobb som möbelförsäljare eftersom han inte kan ljuga på något sätt.
Bicke försöker rädda sitt havererade äktenskap, men klarar inte av att se sin fru arbeta som lättklädd servitris för att få ihop tillräckligt med pengar.
När han inte beviljas ett lån för att starta ett eget, icke-kommersiellt företag tar hans tålamod slut och Bicke beslutar sig för att skriva in sitt namn i historieböckerna.
Han vill utrota allt ont i världen och han tänker börja med Richard Nixon vars tomma löfte att ta hem soldaterna från Vietnam aldrig infrias. Bortom den självklara fokuseringen på Bicke (Sean Penn gestaltar honom suveränt) ifrågasätter filmen samhällets krassa kommersialism och USA:s krigsiver. Även 11 septeber-attackerna tas upp till ytan och skakas om. Filmen har omnämnts som en av årets bästa och jag håller med av den enkla anledningen att filmen lyckas med konststycket att få biobesökarna att till en viss gräns tycka att en galen man faktiskt är vettigare än den galna värld vi lever i.