Färdigmatens långa resa 2

Findus Sverige hämtar råvaran till sina färdigrätter från Thailand som är ett av världens stora exportländer av billig kyckling. Ett mångårigt leverantörsavtal finns med företaget CP Group, som anklagas av det globala facket för att använda oorganiserad arbetskraft.

[Ur nummer: 06/2005] I Thailand har arbetarna inom livsmedelsindustrin varit splittrade i många olika fackförbund. För ett år sedan lyckades de lösa den här situationen och gå samman i ett nationellt livsmedelsarbetarförbund, Thai Food Workers’ Federation.

Egen fiskfabrik i Bangkok
Därmed har nya möjligheter öppnats för svenska Livs och svenska konsumenter att få en inblick i arbetsförhållandena på andra sidan jordklotet, där bland annat kycklingen i Findus färdigrätter, ”Feeling Great”, kommer. Dessutom har Findus en egen fiskfabrik i Bangkok med cirka 300 anställda, som filear och processar fisk och skaldjur.
I IUL:s kvartalstidskrift Asian Food Worker, nr 2/2003, berättas om CP Group, Findus leverantör. Enligt artikeln är det världens femte största livsmedelsföretag och det har gjort sig känt för att använda oorganiserad arbetskraft.
Dessutom hävdas att toppskiktet inom CP Group, med hjälp av en mängd holdingbolag, var den verkliga ägaren av Kadar Toy Factory, som brann den 10 maj 1993. Nödutgångarna var igenbommade och dörrarna låsta, vilket ledde till den värsta fabriksbranden i modern tid. 188 arbetare, varav många unga kvinnor, innebrändes och 500 skadades.
Enligt IUL har CP Group betalat ett engångsbelopp till de drabbade familjerna, men inte gjort något mer för att förbättra säkerheten och arbetsmiljön inom den thailändska industrin som sedan dess till och med försämrats.

Uppgifter ska undersökas
Inger Larsson, kvalitetsansvarig på Findus, säger att hon inte känner till uppgifterna i artikeln.
– Vi har haft CP Group som leverantör i många år och har stort förtroende för dem. Vi har alltid fått bra kvalitet och vi känner att vi kan lita på dem, säger hon.
Som en del i Findus Sveriges leverantörskontrakt med CP Group finns en uppförandekod kopplad till ett internationellt samarbete för goda arbetsvillkor och fackliga rättigheter, SAI.
Inger Larsson säger att hon i en dialog med CP Group ska ta upp IUL:s uppgifter för att bilda sig en uppfattning om hur det verkligen förhåller sig.