Tvisten om kränkningen av Frances Tuuloskorpi också löst

En förlikning har nåtts om chaufförernas löner på Cerealia Bread i Hägersten. Det är en del av en större uppgörelse mellan Livs och Li om flera tvister på Cerealia som var på väg till Arbetsdomstolen.

[Ur nummer: 07/2005] I höstas sänkte företagsledningen på Cerealia Bread i Hägersten chaufförernas löner till 18 500 kronor i månaden. Det gjordes utan hänsyn till det gällande lönesystemet. Livs svarade med att ställa lönekrav på mellanskillnaden mellan det chaufförerna tidigare hade tjänat och vad de nu fick ut.
Det var för många en mycket kännbar lönesänkning på flera tusen kronor i månaden.

Får ut mellanskillnaden
– Den uppgörelse vi gjort med arbetsgivarna, Li, innebär att chaufförerna nu får ut mellanskillnaden, säger Thomas Henriksson, Livs förbundsombudsman.
Hur mycket pengar det handlar om varierar från individ till individ beroende på vad de tidigare tjänade då de jobbade på provision. Det kan vara allt från några tusenlappar till flera 10 000-tals kronor.
– Det gamla avtalet har nu sopats under mattan och en uppgörelse om en ny fast månadslön på 20 500 kronor i månaden har träffats. Det är nio kronor mer i timmen än det företaget ensidigt la ut och det ger de före detta säljande chaufförerna ersättning för övertid, säger Thomas Henriksson.
För fem anställda vid Cerealias omlastningscentral i Uppsala, som inte fått sin anställning räknad som heltid, har en uppgörelse gjorts om att de ska få göra det. För medlemmarna är det betydelsefullt eftersom de jobbar natt och därmed också får rätt till två timmars arbetstidsförkortning i veckan.
Frances Tuuloskorpi som var en stridbar klubbordförande på nedlagda Stockholmbagaren får en personlig gottgörelse för att hon blev utsatt för en föreningsrättskränkning när företagsledningen flera gånger försökte förmå henne att inte utnyttja sin företrädesrätt till återanställning.
– Jag får 100 000 kronor minus skatt, säger Frances Tuuloskorpi. Pengarna ska gå till någon slags kampkassa. De ska kunna användas för utbyte av fackliga erfarenheter, till att trycka upp t-shirts med texter om ”visstidsupproret”.

Hyfsad förlikning
Hon tycker att förlikningen blev hyfsad, men att det ändå är dubbelt. Å ena sidan är det bra för medlemmarna att de får hygglig kompensation. Å andra sidan är det inte bra att företagen ges möjlighet att köpa sig fria från de brott de begår mot avtal och lag. Det tänjer gränserna på ett farligt sätt, säger hon.

Bageriets framtid
Vad det gäller framtiden för det nedläggningshotade bageriet i Hägersten finns vid Mål & Medels pressläggning inte så mycket att säga.
Livs förhandlingsgrupp har haft ett möte med Ceralias vd och koncernchef Birgitta Johansson-Hedberg och därefter har det bestämts att de lokala förhandlingarna ska skjutas upp på obestämd tid.