[Ur nummer: 07/2005] Filmtitel: Steget efter
Regi: Birger Larsen
Skådespelare: Rolf Lassgård, Marie Richardson, Christer Fant med flera

Hur mycket Kurt Wallander förväntas vi orka med? I vintras var det premiär för Innan frosten, som är den första av tretton planerade biograffilmer där Krister Henriksson spelar Henning Mankells strulige antihjälte. Och nu mitt i sommaren är det så biodags för den sista filmen med Rolf Lassgård som kommissarien från Ystad. Så värst mycket av Sydsverige får vi dock inte se: filmen är inspelad i Trollhättan och trakterna av Uddevalla. Redan detta faktum gör att den som ställer krav på geografisk verklighetstrohet blir något betänksam. Ännu mer brydd blir man av Lassgårds Wallandergestaltning, som tycks gå mest på rutin.
Därtill har den danske regissören anammat den sortens astigmatiska bildberättande som antas skapa realism. Med andra ord skyms väsentliga detaljer av armbågar eller någons nacke.
Överser man med detta får man sig till livs en historia om vilka hemligheter en polis kan tänkas ha i garderoben. Och om vissa mäns, enkannerligen medelålders polisers, svårigheter att etablera och upprätthålla djupare relationer. Hade fokus i manus flyttats från Wallanders vånda över att ingenting ha begripit till det personliga helvete som drabbar kollegan Svedberg, ja, då kunde det ha blivit en riktigt intressant skildring. Samvetskonflikter och lojaliteter är ju mer spännande än spelad ruelse.