[Ur nummer: 07/2005] Filmtitel: Sin City
Skådespelare: Mickey Rourke, Bruce Willis, Clive Owen, Brittany Murphy, Benicio Del Toro, Jessica Alba, Elijah Wood, Josh Hartnett m fl
Regi: Frank Miller och Robert Rodriguez

Poff! Pang! Bang! Macho män. Nakna brudar. Våld. Blod. Sex. Så skulle handlingen i filmen Sin City kunna sammanfattas och på så sätt ge intrycket av en ytlig och blaserad film. Och till viss del stämmer den beskrivningen eftersom en film baserad på en fiktiv serieberättelse om skurkar, prostituerade och hjältar, knappast aspirerar på att beskriva och analysera ett komplext samhälle.
Precis som i seriens värld är allt svart eller vitt, ont eller gott och kvinnorna är sexsymboler som förtrycks och måste räddas av män.
Sin City är inte på något sätt politisk korrekt, så när du ser filmen är det bara att koppla bort alla politiska värderingar och humanistiska åsikter. Njut istället av det enormt välfilmade dramat som förstärks av väl valda färgklickar och se framförallt till att fångas av Mickey Rourkes gestaltning av brottslingen Marv.
Det är härligt överraskande att se Mickey Rourke utnyttja hela sin repertoar och alla nyanser av det ypperliga filmmanuset.
Bruce Willis å andra sidan spelar den roll som han gör bäst – machohjälte. Och Benicio Del Toro som den skurkaktiga polisen Jackie Boy, förgyller filmen. Ska du se en film i sommar – se Sin City!