Barn och ungdomslitteratur hamnar lätt i skymundan. Men nu inleder tolv svenska förlag ett samarbete för att lyfta fram barnboken.
– Vi vill alla att barnlitteraturen ska tas på allvar, säger Helena Martin från Bonnier Carlsen.

[Ur nummer: 09/2005] Numera finns det en bok för varje barn tror Birgitta Engman, informatör på förlaget B. Wahlströms. Men många unga behöver hjälp för att hitta till litteratur och läsning, och till det räcker inte alltid resurserna. Det är en av anledningarna till att tolv svenska barnboksförlag gemensamt drar igång ”Expedition läsning”, för att uppmärksamma barn och ungdomslitteratur och dess roll i samhället.

Går ihop för att förändra
– Vi har länge haft synpunkter på att barnlitteraturen får för lite utrymme, och istället för att gå runt och muttra går vi ihop för att få en ändring, säger Helena Martin.
Det är under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som satsningen drar igång, med tre stora och tre mindre seminarier kring barn och böcker. Främst riktar de sig till lärare, bibliotekarier och andra människor som arbetar för att sprida barnlitteratur och främja barns läsning.
– De flesta som jobbar med barnböcker är jätteengagerade. Ofta har de inte så mycket resurser, men de gör allt de kan, säger Helena Martin.
Seminarierna kommer bland annat att handla om hur man kan låta barnen upptäcka böckerna själva, utan vuxna pekpinnar. Dessutom ska de visa hur människor arbetat läsfrämjande i skolor och bibliotek.
– Vi vill inspirera dem, så att de kan fortsätta känna att det är kul att arbeta med det här. För de gör ett fantastiskt jobb, säger Birgitta Engman.

Alla arbetar extra
Ännu vet man inte riktigt vad nästa steg blir, men samarbetet ska fortsätta. Varken Helena Martin eller Birgitta Engman tror att det kommer bli betraktat som en marknadsföringsgrej. Inga enskilda författare eller böcker lyfts fram.
– Det här ligger utanför våra vanliga jobb, och vi har alla fått arbeta extra. Vi gör det för att det känns kul och viktigt. Det finns en bok för varje barn, och en text för alla, men det gäller för oss att visa mångfalden, säger Birgitta Engman. n

Fotnot: Deltagande förlag: Alfabeta Bokförlag, Berghs Förlag, Bonnier Carlsen, Eriksson & Lindgren, ICA Bokförlag, Natur och Kultur, Opal, Rabén & Sjögren,
Tiden, Richters, B. Wahlströms, Verbum.