Filmtitel: Saved!
Skådespelare: Jena Malone, Mandy Moore, Macaulay Culkin, Patrick Fugit m fl
Regi: Brian Danelly

[Ur nummer: 09/2005] Ännu en amerikansk tonårskomedi i collegemiljö. Oförstående föräldrar, lättlurade lärare, svekfulla kamrater och kärleksproblem, vi har hört den förrut. Tänker jag först.
Men snabbt upptäcker jag att Saved är en både tänkvärd och riktigt rolig film med ett varmt budskap som tar sikte på den kristna högerns moralism. I sin reklam citerar filmbolaget glatt en högerkristen filmsite som kallar Saved ”Extremt stötande!” Själv tycker jag nog att man gärna kunde ha tagit ut svängarna ännu lite mer.
Präktiga helyllestudenten Mary (Jena Malone) går sista året på American Eagle Christian High School och är bästis med skolans dominanta ledarfigur Hilary Faye (Mandy Moore) när hon plötsligt får veta att hennes pojkvän antagligen är homosexuell. Då Jesus dyker ner i Marys pool tolkar hon det som att hon måste göra vad som helst för att rädda honom. Det slutar med att hon blir gravid.
Ja, så rullar det i gång – och det hela utvecklas till en härlig röra innan allt till slut får sin upplösning på den stora avslutningsbalen. Missa inte!