Det var mordet på John Hron i Kode som fick Anders Christensen att hoppa av från nynazismen. Han kände en av de dömda och blev medveten om att det kunde gå lika snett för honom själv.

[Ur nummer: 04/2003] Nu jobbar han för ABF Lundabygden och informerar om högerextremismen utifrån sina egna erfarenheter. Dels ska han var med i ett projekt som vänder sig till skolorna i Kävlinge, dels delta i bildningsförbundets egna studiecirklar.
Han berättar att han lockades av högerextremisternas livsstil med rakat huvud och symboler, det hände saker, polisen kom till mötena, det var slagsmål och fester. Han merar att de som attraheras av extrema rörelser ofta själva är utanför.
– Det är många som var mobbade i skolan,  säger han.
Han var själv det. Han hade ingen egen negativ erfarenhet av invandrare, slumpen avgjorde egentligen att han hamnade på den extrema högerkanten.
– Det beror på vilka personer man träffar, vilka som drar med en.
Han var fascinerad av skinheads, såg demonstrationerna 13 november i Lund. Han säger att han sympatiserade med Vitt Ariskt Motstånd och höll på med propaganda, spred flygblad, gick i bomberjacka full med symboler, hakkors.
– Det riktigt lös om mig. Jag kände mig stark. Jag stod för mina åsikter.

Hoppade av 1998
Han var skinhead fram till 1998. Kode-mordet var en vändpunkt för honom. När den han kände, skåningen, kom ut från fängelset hoppade han av.
– Det skrämde mig att något sådant hade kunnat hända, något som de inte själva hade tänkt, att spärrarna kunde släppa. Jag hade kunnat göra något liknande under grupptryck. Det man gjorde på den tiden var att man drack och lyssnade på vit-makt-musik. De högerextrema tankarna  upptog mig dygnet runt.
2001 bildades Exit i Skåne, det är en organisation som stöttar avhoppade nazister med hjälp att byta bostadsort och umgängeskrets. Anders som då redan hade lämnat nazistumgänget tog kontakt med Exit och började jobba för dem.
Och nu har han fått arbete på ABF Lundabygden.
– Det är ett sätt för mig att betala tillbaka för det jag gjort innan, säger han.

Skaffa kunskap
Sven-Ingvar Sundin, ombudsman på ABF Lundabygden, säger att det är viktigt att skaffa sig kunskaper om de högerextrema grupperna och varför de lockar vissa ungdomar. Anders Christensen ska vara med i ett projekt som riktas mot ungdomar i skolan.
– Jag tror inte att tillräckligt många har förstått konsekvenserna av högerextremismen, det är inte så många som vaknat upp. Än så länge tror man att det dör självmant, men det gör inte jag.
– Det finns, säger  Sven-Ingvar Sundin, ett bra studiematerial om högerextremismen som ABF-Vuxenskolan i Haninge tagit fram.