[Ur nummer: 04/2003] Titel: Adam och Eva
Författare: Arto Paasilinna
Förlag: Månpocket

Aatami Rymättylä går och klurar på en världsavgörande uppfinning – en ultralätt ackumulator. Han är ingen stor uppfinnare utan är egentligen en liten småföretagare som snart kommer att gå i konkurs. Det vet indrivningsmannen som hämtar det sista av Aatamis förmögenhet –  en mängd bilbatterier.
Det är början på den dråpliga historien om hur Aatami träffar juristen Eva och hur de tillsammans utvecklar idén om den ultralätta ackumulatorn till ett av Finlands största företag.
Pengarna strömmar in, men livet som mångmiljardär är inte helt riskfritt. De oljerika arabländerna fruktar för den ultralätta ackumulatorn som kan revolutionera hela bilindustrin.
Uppfinningen måste stoppas till varje pris och en italiensk massmördare lejs för att döda Aatami. Adam och Eva är en underbar bok och enligt min högst inofficiella ranking hamnar den på en hedersam andraplats, efter Arto Paasilinnas ”Kollektivt självmord”. Återigen lyckas Paasilinna blanda död och liv med snillrik berättarteknik och som vanligt handlar boken varken om ultralätta ackumulatorer eller pengar, det är en bok om livet. Läs den och skratta högt!