Med avstamp i Margit Nielsens levnadshistoria har filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg gjort en dokumentärfilm – ”En doft av choklad” – som speglar livet i 30- och 40-talets Malmö.

[Ur nummer: 04/2003] Det senaste halvåret har lindrigt sagt varit omvälvande för Margit Nielsen. Från ett långt liv i anonymitet har hon plötsligt hamnat i rampljuset.
– Jag har ju gått och blivit ”filmstjärna” på äldre dar, berättar hon.
Det är filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg som med sin dokumentärfilm – ” En doft av choklad”- som bland annat har visats i TV, har gjort Margit till ”filmstjärna”.
Magnus och Stefan är två erfarna filmproducenter som bland annat gjort två långfilmer – ”Blådårar 1”  och ”Blådårar 2” – som skildrar Malmö FFs fotbollsfans och som rönt stor publik framgång på biografer.
Ett omfattande filmprojekt, som de driver i samarbete med Sveriges Television, är att dokumentera Malmös 1900-tals historia. Genom att foga samman gamla  arkivbilder med levande nutidsberättelser har Magnus och Stefan hittills producerat två entimmes-långa dokumentärer om hur ”arbetarstaden” Malmö växt fram.

Arbetargrabben Svenning
Den första filmen heter ”Far till staden” och handlar om arbetargrabben Erik Svenning, som avancerade till kommunalpamp och som i sin iver att göra boendetillvaron dräglig för arbetarklassen lät modernisera Malmös bebyggelse så till den milda grad att han till slut möttes av innevånarnas ilskna protester. En proteststorm som gjorde honom så bedrövad att han tog sitt eget liv.
I den andra filmen – ”En doft av choklad” – som hade premiär på biografen Spegeln i Malmö i slutet av oktober förra året, beskrivs Malmö stads framväxt utifrån verksamheten vid den stora chokladfabriken Mazetti.

Nära berättelse
I den filmen spelar Margit, med en mycket nära berättelse om både sin statargrå uppväxtmiljö och sitt långvariga och strävsamma yrkesliv inom godisfabrikens väggar, huvudrollen.
– Det är gräsligt att fabriken las ner. Jag har fortfarande svårt att acceptera att min gamla arbetsplats, den där nere vid Bergsgatan, inte längre finns, säger Margit medan Arne, hennes man, plockar fram albumet med alla olika tidningsurklipp som de sparat sedan ”En doft av choklad” hade premiär för ett halvår sedan.