[Ur nummer: 06/2003] Allt sämre arbetstider har länge varit kännetecknande för bageribranschen. Det har handlat om mer och mer nattarbete, mer och mer söndagsarbete. Från fackligt håll har det varit svårt att stoppa denna utveckling. Istället har kraften lagts på att försöka ta rejält betalt för de obekväma arbetstiderna.
Vad händer då om en arbetsgivare gör tvärtom, går från nattarbete till mer dagtid? Visst måste det anses som något positivt men lönemässigt är det en mindre katastrof såsom avtalet är utformat idag: en sänkning med 4 000 kronor i månaden. Det är så mycket som de som arbetar natt på Olofssons bageri i Överkalix förlorade när deras arbetstider förändrades.
För Olofssons var färre ob-timmar en välkommen besparing. Förra årets bokslut var det sämsta på länge. Tidigare år har det dock gått betydligt bättre, men något måste nu göras. Ägarna till bageriet tog fasta på att de flesta kunder köper sitt bröd på eftermiddagen. Men det bröd som erbjuds är oftast bakat på natten eller kvällen innan. De ville erbjuda konsumenterna ett bröd som är bakat på morgonen eller förmiddagen, ett ”timfärskt bröd”.
Olofsson testade sin idé på ett antal butiker med ett gott resultat och bestämde sig därefter för att satsa helhjärtat på detta nya tänkande. På deras limpor är det numera inte bara datumstämpel som gäller utan även klockslag. Alla hade att tjäna på en omläggning, menade man; kunderna får färskare bröd och de anställda bättre arbetstider. Det finns dock en hake och det är den rejäla lönesänkning som drabbar de anställda som jobbar natt.