[Ur nummer: 06/2003] – Det är bara att ta en bok, säger Christer Rosén. När man läst den färdigt sätter man tillbaka den. Lånetiden är lång, ett halvår.
Det är en fullmatad boksnurra som står utanför matsalen på Skånemejerier i Malmö. Här finns en blandning av faktaböcker, reseböcker, deckare, romaner. Snurran sköts av Christer Rosén.
Han berättar att det var för tolv år sedan han tog på sig uppdraget att sköta boksnurran. I det ingår att byta böcker en gång i månaden och förmedla beställningar till arbetskamraterna. De kan säga till honom om de vill ha något speciellt och så för han det vidare till bibliotekarien, Gull-Maj Sandberg, som håller till i biblioteket i Oxie, alldeles i närheten; det är där han hämtar böckerna.

Semestertips
Just nu är böcker med tips om hur man kan fira semestern populära, resehandböcker, men säger han, det är blandat. Under några år har deckare varit populära, Mankells böcker om kommissarie Wallander i skånska Ystad.
– Det var en som bad mig beställa hela serien.
Han märker ingen skillnad mellan kvinnor och män vad det gäller läsandet. Det finns en hel del med specialintressen. En kille som jobbade tidigare på mejeriet var intresserad av silversmide, lånade mycket böcker om smycken.
– Jag tyckte att det var kul att hjälpa honom. En annan fiskade och ville ha böcker om det, en tredje ville ha böcker om flygplan, det finns många olika intressen.
– Det går också, säger han, att ordna tema-månader, men det har jag inte gjort. Vill man det så talar man med någon på biblioteket.
Nya böcker köps in med pengar från företaget och kommunen, de betalar 5 000 kronor vardera per år, det är vad snurran kostar.

Gillar biografier
Själv läser han det han hittar när han plockar upp böckerna, ser om det är något av intresse, det kan vara allt möjligt. Han gillar när det är malmömiljöer som han känner igen. Han gillar också biografier, han har läst om Elvis och John Lennon, men också psykologiböcker. En favoritförfattare är Stephen King, men hans böcker lånar han inte, han har dem hemma. ”Jurkyrkogården” är en riktigt bra bok. Och ”Lida”, Stephen Kings mardröm, en beundrare, som beundrar författaren så mycket att hon slår sönder knäskålarna på honom och matar honom som en liten fågelunge, hemma hos sig.
Läser gör han på kvällarna, hellre än att titta på teve, han jobbar också skift i kylen, tre-skift, så han har en hel del tid att läsa, en vecka börjar de fem på morgonen och slutar kvart över ett, då har han eftermiddagarna. Andra veckor börjar han kvart över två och slutar på kvällen vid tio eller senare.
För tolv år sedan började han sköta snurran. Det fanns ett arbetsplatsbibliotek på Kockums, varvet i Malmö, han jobbade där innan han kom till Skånemejerier. Han visste att det var populärt, han körde travers, en stor kran högt uppe i luften, det fanns mycket tid att läsa, han kunde sitta i många timmar och hålla något med kranen.
Han är gift, frun jobbar i mejeriets matsal, de har sex barn, fem pojkar och en flicka, den äldste 31 och den yngsta 13 år. Tre av pojkarna jobbar på Skånemejerier. Även den äldste har gjort det. Den äldste läser mycket. Mellankillen löser korsord, och det har gått i arv säger Christer.

Löser korsord
– Jag har själv en stor passion för korsord, min far hade det också. Men de ska inte vara för svåra, säger han.
Familjen träffas ofta, barnen som är utflugna kommer och hälsar på, de är fortfarande mycket tillsammans, spelar kort och umgås.
Själv spelade han fotboll och handboll en gång i tiden, men har slutat, åldern har tagit ut sin rätt. Han funderar på att börja teckna och måla i olja och akvarell. Teckna var något han gjorde när han var yngre.

Namn: Christer Rosén
Ålder: 55 år
Yrke: Mejeriarbetare
Familj: Fru och sex barn, fem pojkar och en flicka.
Semesterplaner: Inga speciella, har bara två veckor gemensamt, ska vara kvar i Malmö och bara ta det lugnt.
Läser: Biografier, malmöskildringar, Stephen King
Äter gärna: Köttgrytor till exempel kallops
Musik: Elvis, Beatels, ABBA, 60- och 70-talsmusik.
Ser på teve: Gärna sport, men också Efterlyst.