Mindre nattarbete innebär en rejäl lönesänkning för de anställda vid Bröderna Olofssons bageri i Överkalix. Men genom att satsa på timfärskt bröd hoppas ägarna på en ljusare framtid.

[Ur nummer: 06/2003] Det är inte mer än ett par år sedan som bageriet flyttade in i ett nytt industrihus som Överkalix kommun varit med och sponsrat. Det är stora ytor, ljust och högt i tak.
Dagskiftet har varit igång ett par timmar och nattskiftet har precis gått av. Kenneth Lindén, 21 år, tillhör dem som jobbat natt som ännu inte hunnit gå hem. Han har inget emot nattarbete. Det framgår att han alltid varit lite av en nattuggla. Sedan en tid tillbaka har dock hans liv förändrats radikalt. Han börjar inte längre klockan åtta på kvällen utan klockan två på morgonen och arbetar till halv elva på förmiddagen, det gör han fem dagar i veckan. Bakgrunden är att hans arbetsgivare bestämt sig för att leverera brödet vid lunchtid så att det är så färskt som möjligt när kunderna handlar det på eftermiddagen.
– Det är synd att man ska förlora så mycket i lön. Om jag fått samma lön hade omläggningen inte gjort så mycket. Det är ju möjligt att ha ett mer socialt liv idag jämfört med tidigare, säger han men tillägger med ett litet leende:
– Mamma som jobbar inom den offentliga sektorn är glad, hon tjänar mer än jag nu.
Han är förvånansvärt lugn trots det stora lönebortfallet som han drabbats av. Det är trots allt en sänkning med 4 000 kronor i månaden.
Jo, visst är det ett rejält avbräck, säger han. Dessutom har han fått mer att göra. Mer bröd ska bakas på kortare tid. Samtidigt är han glad att han har jobb, ingen självklarhet i en glesbygd som denna. Han har heller ingen familj att försörja så på så sätt klarar han sig rätt bra trots allt.

Jobbar helst dag
Erik Engman tillhör dem som arbetar dag. Han började sitt arbetspass klockan åtta och slutar klockan fem. Han har inte fått ändrade arbetstider och lönen är därmed densamma. Han märker av omläggningen på så sätt att han ser mer av dem som arbetar natt eftersom de numera arbetar en bit in på förmiddagen.
Erik Engman har varit på bageriet sedan 1992 och arbetade från början natt. Han gick på klockan två, sedan tio på kvällen och det tyckte han var helt okej. Men så ändrades arbetstiden igen till att han skulle börja redan klockan åtta på kvällen och det tyckte han inte om. Så fick han möjlighet att jobba dag och då valde han det.
– Det är helt klart mer värt att jobba dag. Man får ett helt annat liv om man får sova på natten. När jag jobbade natt var jag ofta trött. Det är lätt att fastna i en viss dygnsrytm och det är svårt att sova på helgen.

Ska löneförhandla
Samma dag som mål&medel besöker bageriet är det löneförhandling och den berör allas löner. Ingrid Karlsson, Livs lokalombudsman, och Nicklas Nilsson, aspirant, har kommit för att förhandla om hur potten, enligt tredje avtalsåret, ska fördelas. De har också för avsikt att diskutera lönebortfallet som drabbat nattarbetarna i samband med omläggningen av arbetstiderna.
Per-Erik Olofsson, vd, och Bengt-Olof Olofsson, marknadsansvarig, håller med om att det handlar om en rejäl lönesänkning för bland andra medlemmen Kenneth Lindén. För dem som arbetsgivare handlar det om en inbesparing på 200 000 kronor per år.
– Visst är det så. Men vi har behövt det i och med förra årets resultat som var det sämsta på länge, säger Per-Erik Olofsson.
Det resonemanget kan inte Ingrid Karlsson acceptera:
– Vi vill få till ett lönepåslag som är större än avtalet. Andra i branschen ligger på 91 till 92 kronor i timmen före årets höjning. För till exempel Kenneth ligger den på 86:36.
Hon ställer sig frågande till lönespridningen: 109 kronor för den högst betalde och 86 kronor för den lägst.
Bröderna förklarar att den som har den högsta lönen, kan det mesta och jobbat länge. Han är en sådan person man kan lämna över driften av hela bageriet till.

Efterlyser lönesystem
Det framkommer att det inte finns något riktigt system för lönesättningen. Något som Ingrid Karlsson efterlyser. Är det skillnader så måste de kunna motiveras. Det får inte vara godtyckligt, menar hon.
Men till att börja med vill hon höja lönerna så att alla på bageriet tjänar minst 92 kronor i timmen. Det har dock bröderna Olofsson svårt att gå med på som situationen är just nu.
– Jag vet att ni är till för medlemmarna men jag vet inte om en sådan höjning är möjlig just nu. Jag skulle vilja vänta med detta till senhösten för att se hur vår satsning slår ut. Höjer vi nu kan vi inte ta det tillbaka om det inte går bra för oss, säger Per-Erik Olofsson.
Ingrid Karlsson kommer med ett förslag där de sämst betalda får del av de högre avlönades påslag. Den möjligheten tillåter avtalet. På så sätt skulle de på tarifflön få 90:33. Hon vill dessutom att bröderna ska skjuta till ytterligare för att jämna till lönesumman vilket de förklarar sig villiga att göra. Arbetarna med tarifflön får därmed en total löneökning på 4,04 kronor i timmen.
Sedan bestäms att ett nytt möte ska hållas i oktober för att då göra en lönerevision.
– Då hoppas vi på ett bättre läge. För vi har som sagt var inte något emot att betala höga löner men det är svårt i dagsläget. Vi vill i första hand trygga anställningarna. Och vi har investerat och utökat checkkrediten och dessutom sänkt våra egna löner. När det går bra kan vi mycket väl tänka oss att höja lönerna på något sätt enligt något ordnat system, säger Per-Erik Olofsson.

Lite av en chansning
Det var i augusti och september förra året som det nya konceptet testades samtidigt som man fortsatte med det gamla. Men det gick inte att köra bägge varianterna parallellt. Bröderna var tvungna att bestämma sig. De valde att satsa på det nya nämligen färskhet som konkurrensvapen.
– Det var lite av en chansning. Allt ska fram på kortare tid. Därför har vi dragit ned på sortimentet till hälften. Men vi har fått fler kunder samtidigt som vi har färre extrapriser och ändå håller uppe volymerna, säger Per-Erik Olofsson.
De levererar idag bröd till cirka 50 butiker i stora delar av Norrbotten. ICA och konsumentkooperationen är båda stora kunder.
Alla är inte odelat positiva. Det finns handlare som sagt att de saknar folk som kan plocka upp brödet när det kommer.
Här krävs ett nytänkande, menar bröderna. Och det viktiga är att butikernas kunder är mycket positiva