Fråga: Vad är det som består av 20 armar och två skivspelare? Svar: En diskjockeykurs för bibliotekarier.

[Ur nummer: 07/2003] Tunga dansrytmer blandas med sorlet från tio upprymda bibliotekarier. De har precis fått teoretisk utbildning i ämnet housemusik och ska nu få prova på att själva mixa musik på två skivspelare. Byta från en låt till en annan utan att takten förändras.
– Det finns så många kurser att gå på. Men det här ger mer än konventionella ämnen som manligt/kvinnligt eller höger/vänster hjärnhalva, tycker Håkan Grissler, avdelningschef och bibliotekarie vid sektionen för konst och musik på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Dansmusikkultur
Det är han som tagit initiativet till att låta kollegorna utbilda sig i modern dansmusikkultur. Ett projekt som handlar om att fortbilda bibliotekspersonalen genom hiphop, reggae, house och techno.
Men varför i all världen lär sig bibliotekarier saker om dansmusik? Svaret är enklare än vad man kan tro.
För att klara av det dagliga arbetet måste de anställda hänga med i utvecklingen. Allt är inte bara klassisk musik och jazz. Med lite baskunskap i ryggen blir det betydligt smidigare att köpa in skivor och böcker inom moderna stilar, svara på frågor och katalogisera titlar efter genre.

Föreläsningsserie
Det är också Håkan Grissler som ligger bakom en föreläsningsserie kallad DJ på bibliotek som presenterat ämnen som hiphop och elektronisk dansmusik för allmänheten.
– Det är viktigt att dra en ny publik. Visa att biblioteken även är för yngre människor och ändra lite grann på imagen utifrån en tradition. Biblioteken har stått för folkbildning och jag tycker att de nya stilarna pekar direkt in i en kultur. Och dansmusikkulturen handlar om så mycket, alltifrån teknik och mode till dans och olika sätt att umgås.
Håkan Grissler återvänder till kollegorna vid skivspelarna. Lyssnar på när kursledarna ger praktiska råd om hur man mixar musik och hör efter en stund glada utrop från någon som lyckades.