Pripps håller helt på att utplånas från bryggeri-kartan. För ett år sedan lade ägaren Carlsberg ner Pripps anrika bryggeri i Göteborg. Nu är bryggeriet i Bromma nedläggnings-hotat.

[Ur nummer: 09/2003] – Än har vi inte gett upp hoppet om att ledningen ska ändra sig. Att det går att påverka måste man tro på som facklig organisation och vi kommer att göra vårt yttersta, säger Tapio Laanti, Livs klubbordförande på bryggeriet i Bromma.
Mål&medel träffar honom dagen efter att nedläggningsplanerna blev kända. På ytan verkar det tämligen lugnt på arbetsplatsen.
– Jag tror att reaktionerna kommer att komma först nästa vecka när man fått chansen att smälta detta chockartade besked, säger Tapio Laanti.
Carlsberg är idag en av världens största bryggerikoncerner. Och det har varit ganska så turbulenta år sedan Orkla och Carlsberg år 2000 fusionerade sin bryggeriverksamhet och lät Carls-berg bli huvudägare till Pripps. Ingen glömmer i första taget den brutala nedläggningen av bryggeriet i Göteborg.
Tapio Laanti är fullt medveten om hur svårt det är att få en bryggerijätte som denna att ändra ett inriktningsbeslut. Klubb-styrelsen håller som bäst på att diskutera olika strategier. Ett första resultat är ett öppet brev om nedläggningen till statsminister Göran Persson.

Snabb avveckling
Planerna för bryggeriet är mycket drastiska. All produktion av öl, läsk och vatten ska flyttas till Falkenberg, det enda kvarvarande bryggeriet i Sverige, och Köpenhamn. Även det svenska huvudkontoret, som i dag ligger i Bromma, ska i framtiden ligga i Falkenberg.
Avvecklingen är tänkt att gå snabbt. Till hösten 2004 beräknas den kunna vara klar. Kvar i Stockholm blir då försäljning, lager och distribution. Av de 900 anställda försvinner 400, sammanlagt 240 kollektivanställda och 160 tjänstemän. När alla rationaliseringar är gjorda blir det 100 nya jobb i Falkenberg, och 25 i Köpenhamn.
I samband med beskedet från bolagsstyrelsen avgick vd:n för Carlsberg Sverige, vilket brukar tolkas som ett tecken på att man är av en annan åsikt än ledningen. Det här är inget som Tapio Laanti vill kommentera.
–  Det har dock blivit mer officiellt varifrån styrningen av Carlsberg Sverige sker, att det är från Danmark, i och med att vi nu får samme vd. Det har också blivit tydligt att företagsledningen ser Norden som en marknad.
Han understryker att något slutgiltigt beslut ännu inte är fattat. Det ska fattas vid bolagsstyrelsens möte den 18 november. Fram till dess ska mbl-förhandlingar hållas. En löntagarkonsult kommer också, på begäran av klubben, att granska huruvida det är ekonomiskt försvarbart att lägga ned produktionen i Bromma. Andra alternativ som ledningen har övervägt är nedläggning av bryggeriet i Falkenberg samt att bygga ett helt nytt bryggeri söder om Stockholm.
–  Det är viktigt att bryggeriet i Bromma och det i Falkenberg inte spelas ut mot varandra. Vår uppfattning är att båda bryggerierna behövs, understryker Tapio Laanti.
Bakgrunden till neddragningen uppger ledningen vara den svaga volym- och resultatutvecklingen i den svenska verksamheten. Det är den höga svenska ölskattens fel, hävdar man. Det är lätt att luras att tro att om skatten varit lägre så hade jobben varit säkrade. Frågan är om det är hela sanningen?
–  Visst handlar mycket om ölskatten men det finns andra saker som är minst lika viktiga, säger Tapio Laanti.

11 huvudbryggerier
Det är ett omfattande spar-paket som är på gång inom koncernen. Genom stordrift ska Carlsberg fram till år 2006 spara 300 miljoner danska kronor, vilket är lika med 375 miljoner svenska kronor.
Enligt sparplanen ska 11 av Carlsbergs 25 produktionsanläggningar uppgraderas till huvudbryggerier, så kallade An-chor Plants, i Europa. Resteran-de ska omvandlas till ”hjälpbryggerier” med ett mindre produktsortiment. Hur många de blir till antalet är oklart då det enligt dansk press kommer att bli tal om ytterligare nedläggningar.
Ett bryggeri som redan lagts ned är Tou-bryggeriet i Stavan-ger i Norge. Det beslutet väckte mycket starka protester. Kun-derna kom att bojkotta ölet och ett konkurrerande bryggeri övertalades att dra igång verksamhet och har enligt norsk press sålt otroligt bra.
Inte heller bryggeriarbetarna i Bromma kommer att ge sig utan kamp. Det framgår klart under det välbesökta klubbmöte som hölls på bryggeriet den 22 augusti. Det är sammanbitna och allvarliga medlemmar som samlats. En mängd förslag på aktioner ventilerades.
– Vi måste få visa vår ilska och känna att vi gjorde vad vi kunde, förklarar en av medlemmarna på mötet.
Samtidigt diskuteras personalprogrammet vid en eventuell nedläggning nästan lika livligt.
–  Vi ska kämpa för att vi inte ska hamna i den situationen. Men om det ändå blir så ska vi göra allt för att det ska bli ett så bra program som möjligt, lovar Tapio Laanti.