[Ur nummer: 09/2003] Nu har jag det! Jag måste vara den mest begåvade på den här redaktionen. Ett riktigt ljushuvud. Det är ju helt fantastiskt, att ingen tänkt på det tidigare, säger lusen och ser oförskämt nöjd ut.
– Vad du skryter! Vi orkar inte med sådana där självgoda varelser som du. Kan du inte berömma oss lite. Vad tycker du om det här senaste numret av mål&medel? Borde det inte vara till stor hjälp inför omröstningen den 14 september? Säger vi och tittar uppfordrande på lusen.

Tyvärr måste jag göra er besvikna. Jag hade tröttnat på valpropagandan redan för en månad sedan. Tror ni inte era läsare har gjort det också? Allt tjatande om fördelar hit och nackdelar dit med ett ja eller ett nej står ju en upp i halsen. Och min är ju som ni vet ganska så liten.
– Tack ska du ha lusen. Det var verkligen uppmuntrande ord. Ska vi slänga oss i väggen eller? Du kanske inte förstår hur viktig den här frågan är. Det handlar om allas vår framtid, om jobben, om välfärden och inte minst freden.

Ja, men det måste ni ju själva ha konstaterat att det är lika illa oavsett vilken sida som vinner. Det är ju därför jag och alla med mig har så svårt att bestämma oss. Det jag nu försöker komma fram till det är huruvida jag är en ja-sägare eller nej-sägare. Och då menar jag så där i största allmänhet.
– Så kan man väl inte resonera, lusen? Du måste ju ta ställning till sakfrågan. Du kan väl inte bestämma dig för att du alltid ska säga ja eller alltid ska säga nej?
– Kan jag väl visst det. Jag tänkte som så att jag i morgon ska räkna hur många gånger jag säger ja och hur många gånger jag säger nej. Det borde ge mig lite vägledning. Ett sätt kan vara att räkna antalet i denna tidning. Är det här ett ja-nummer eller nej-nummer, det är frågan.
– Du är ju helt hopplös! Nu får du väl ändå skärpa dig!

Det tänker jag inte göra. Förresten är jag bekymrad över resultatet. Vad händer om jag får ihop lika många ja och nej? Hur ska jag göra då? Och vad händer om samma situation uppstår när rösterna är sammanräknade i den stora folkomröstningen? Tänk om bägge sidor får exakt lika många röster? Vad gör man då?
– Men lusen det är just näst intill omöjligt att det skulle bli så. Fast det är klart rent teoretiskt kan en sådan situation uppstå. Har du någon brilliant idé?
– Singlar slant så klart! Men glöm då inte att alla mynt har både en fram- och en baksida