Någon gång under sen-hösten ska medlemmarna i Livs få användar-id och lösen för att gå in på Livs medlemssidor på nätet.

[Ur nummer: 09/2003] Redan nu finns matnyttig information och pressmeddelanden om Livs ståndpunkter och arbetssätt. Arbetsutskottet säger till exempel att de är för ett svenskt medlemskap i EMU. Det finns rubriker som berättar om Livs uppgift, organisation och historia.  En rubrik, ”vanliga frågor”, handlar om fackavgiften, vad den går till. Det finns en kalender över vad som händer framåt. Vårens avtalsrörelse närmar ju sig med stormsteg och i höst, på repskapet, spikas kraven.

Lokal information
Och det kommer mera, berättar förbundsombudsmannen Eva Karlsson, det är hon som är kvinnan bakom portalen. Hon vill ha mer kommunikation.
– Man ska kunna gå in under ”Min avdelning” och om man är till exempel bagare ska man kunna få informationen anpassad till sig själv, vilka som är regionala skydds-ombud i min avdelning, vilka som sitter i avdelningsstyrelsen och vem som är ombudsman.
På intranätet ligger också branschavtalen som pdf-filer och där finns lagar, arbetsmiljölag, föräldraledighetslag och så vidare. Här finns också blanketter och mallar som man kan hämta hem.

Redskap för rättigheter
– Vi vill att portalen ska underlätta det fackliga arbetet och också spegla det som händer, i första hand vårt förhandlings-arbete. Jag ser det som ett sätt att visa vad som är på gång inom förbundet.
Hon menar att portalen också kan bli användbar för att värva medlemmar.
På den allmänna sidan finns en del av innehållet i kollektiv-avtalen, men om man går med i Livs, ja, då får man användar-id och tillgång till hela portalen, som blir ett redskap för att ta reda på ens rättigheter och möjligheter att göra förbättringar på jobbet.
För arbetslösa finns länk till Livs a-kassa.
I framtiden vill Eva Karlsson göra portalen mer interaktiv, det ska gå att kommunicera. Förebilden är de diskussionsgrupper som funnits på Runö-skolans server, ”First Class”, det har varit för förtroendevalda.

Diskussionsgrupper
– Det är ett ganska stort gäng förtroendevalda inom Livs, cirka 280 personer som diskuterar där. Man kan lägga ut ett eget inlägg och så kan man se hur många som läst det och hur många som är uppkopplade.
Tanken med ”First Class” var att man skulle kunna lägga ut en fråga, till exempel om det är någon annan som förhandlat med arbetsgivare om vissa arbetstider och så skulle man kunna få tips från andra användare. Mycket konkret.
Sådana diskussionsforum skulle hon vilja öppna för medlemmarna på Livs portal. Men det är än så länge planer. Adressen till hemsidan är www.livs.se