[Ur nummer: 10/2003] Nu är jag nog ute på djupt vatten och inte kan lilla jag simma heller, säger lusen lite försynt. Men visst är det härligt med så många engagerade människor? Jag är verkligen imponerad av de insatser som görs. Men kanske är det lite i mesta laget.
– Vad menar du med det? Tycker du nu plötsligt att engagemanget är för stort? Det är väl snarare bristen på detta som är problemet, kostaterar vi på redaktionen.
– Ja, rent fackligt kunde det vara större. På sina håll verkar det ju knappt existera. Jag har hört att det inte är helt ovanligt att klubbar läggs ner för att ingen vill ställa upp. För att inte tala om glest besökta klubbmöten som verkar vara mer regel än undantag.
– Just det. Tala om en svår fråga att komma till rätta med. Det här väldigt allvarligt.

Men ibland är ni ju så katastrofalt insnöade. Det är inte bristen på engagemang som är problemet utan att det finns så förbaskat mycket som man kan engagera sig i.
– Det var något nytt. Vad har du sett som inte vi lagt märke till?
– Ta bara de stackars barnfamiljerna. När barnen går på dagis krävs stora insatser från föräldrarna. Det är utvecklingssamtal, föräldramöten eller protestmöten mot neddragningar. I skolan blir det ännu värre. En god förälder går på utvecklingssamtal, föräldramöten, ställer upp som klassförälder och är aktiv i föräldraföreningen.
– Värst vad du var insatt. Har du varit på rymmen?
– Ja, och jag är alldeles förstummad över alla aktiva människor. För vad tror ni att medlemmarna gör efter jobbet? Ligger på soffan och tar igen sig. Då ska jag berätta att det är det sista de gör. De skjutsar sina ungar till olika sportaktiviteter och inte nog med det, många av dem är tränare också.
– Ja, men lusen lilla. Alla har inte barn. Och även om de har det så flyttar barnen hemifrån och då får man en massa tid över.

Pyttsan. Då krävs engagemanget på andra håll. Det handlar om att engagera sig i vården av ens gamla föräldrar, engagera sig i barnbarnen, engagera sig i hyresgästföreningen, engagera sig i politiken, engagera sig i Amnesty, engagera sig i kyrkan, engagera sig i hembygdsföreningen, engagera sig i…
– Sluta! Nu orkar vi inte mer. Du menar att fackföreningsrörelsen dragit någon form av nitlott.
– Just det! Tala inte om engagemang som en bristvara. Det är precis tvärtom. Medlemmarna är på tok för engagerade för att orka engagera sig i facket