Optimism efter ägarbytet på vällingfabriken i Bjuv trots neddragningar

Det händer stora saker på välling-fabriken i Bjuv. I mars bytte fabriken ägare. En lång tid av ovisshet är över för de anställda som nu hoppas på en betydligt ljusare framtid.

[Ur nummer: 10/2003] Det är något mycket sinnligt med välling. För hur många har inte gått upp mitt i natten för att mätta ett hungrigt skrikande spädbarn med en nappflaska fylld med välling? Har det varit Findus eller Semper? Ja, oavsett märke är välling livsnödvändigt för de flesta barnfamiljer och något som många har ett alldeles speciellt förhållande till.
Sedan mitten av 1970-talet har välling och gröt under varumärket Findus producerats på fabriken i Bjuv.
För tre år sedan bestämde sig Nestlé för att sälja hela anläggningen (Findus) i Bjuv, inklusive välling- och grötfabriken, till riskkapitalbolaget EQT.
Den nye ägaren var dock mest intresserad av att bli stor på djupfrysta produkter, välling och gröt var inte intressant. Jakten på ny ägare inleddes.
Det var en jobbig tid för de anställda med många rykten som cirkulerade, som att fabriken skulle läggas ner eller att det fanns planer att flytta produktionen utomlands.
Sedan sex månader tillbaka har dock fabriken en ny ägare: det nystartade företaget Ceres i Skåne AB  (se separat artikel).
– Vi är hur glada som helst över vår nye ägare. Nu vet vi vad som händer företaget på ett helt annat sätt än tidigare. Förr var vi helt utanför, nu är vi mitt inne i de beslut som fattas, säger Lars Palm, nyvald klubbordförande på vällingfabriken.
Jag träffar honom en solig dag i mitten av september. Klockan är två och han har precis gått på sitt skift.

Ägarna vill ha fackklubb
Han berättar att det var trögt att bilda klubb och att det blev av var mycket tack vare att de nya ägarna tryckte på. Att han kom att ställa upp som klubbordförande var ingen självklarhet. Han har aldrig tidigare varit fackligt aktiv. Det är snart dags för första klubbmötet, det får bli på en lördag för det är den dag då alla är lediga.
Det är ingen händelse att de har lediga lördagar. Numera går de på sitt skift söndag kväll istället för fredag kväll. Det är ett resultat av att de nya ägarna ändrat skiftgången efter önskemål från de anställda trots att det kostar ägarna en slant.
Allt har dock inte bara varit en dans på rosor. En tredjedel av personalen fick inte följa med till det nya företaget utan erbjöds fortsatt jobb på Findus andra fabriker. De är nu totalt 31 personer och betydligt färre som ska göra samma jobb som tidigare.
* Att så många försvann var inte det jobbigt?
– I början kändes det som att det var för lite folk. Vi skulle vilja ha en till per skift men vi vet att det är svårt, säger Lars Palm.
Han konstaterar att de inte har råd med att någon slutar. Mycket av det arbete som utförs är komplicerat. Och det tar upp till ett år att lära upp nya. Och han som är nybliven pappa tillstår att det inte är helt problemfritt att ta pappaledigt.
Så det finns ett och annat att bita i för den nybildade klubben. Med den stora fackliga frågan framöver är annars ett nytt lönesystem istället för det som de har nu och som härstammar från Findus.
– Det är ett system med väldigt många olika lönekombinationer. Jag hoppas att vi kan skapa ett nytt system baserat på kunskap som är lätt att begripa och som är rättvist. Vi hoppas kunna få uppslag genom att titta på andras lönesystem. Jag vet dock inget bra exempel idag och mottar gärna tips.

Veteran på fabriken
Trots de utmaningar som ligger framför Lars Palm märks det tydligt att han är mycket belåten med sin nya arbetsgivare. Han är inte ensam om det. En av de verkliga veteranerna, Göran Eriksson som jobbat på fabriksområdet i 41 år och på vällingfabriken ända sedan den stod klar 1975, är full av lovord:
– Jag tycker att det är betydligt roligare att arbeta idag i och med att vi är med själva och styr. Det är stor skillnad att jobba på ett litet företag jämfört med ett stort.
Han jobbar i kontoret intill packningen. Hans huvudsyssla är materialplanering och logistik.
– Det hände mycket när vi bytte ägare. Det gällde verkligen att vara vaken, säger han.
Den stora förändringen framöver är att Findus namn försvinner från paketen, i framtiden kommer välling och gröt att säljas under Nestlés logga. Innehållet är detsamma. Det är höga krav som ställs. Inget får gå fel när man producerar mat till små barn.

Sluten tillverkning
Det som är slående vid en rundvandring är hur sluten tillverkningen är. Det är inte mycket man ser av pulvret som blandas. Hjärtat i produktionen är det över 30 meter höga spraytornet. Det dånar som bara den när trossarna spänns för att slå loss pulvret från väggarna. Rostfria rör leder det sedan kors och tvärs. Och allt styrs från ett kontrollrum. Här kan man följa produktionen in i minsta detalj och snabbt se om problem uppstår.
Bland dem som behärskar denna konst är Stefan Persson, även han är positiv till sin nya arbetsgivare.
– Om jag inte trott på detta hade jag inte hoppat på det utan valt att stanna på Findus.
Han jobbar i samma skiftlag som Lars Palm. Det kommer att bli ett antal vändor inne i kontrollrummet och på andra ställen i processen innan de får gå hem klockan tio i kväll. 
På samma skift arbetar Mikael Warenfelt som också sitter med i klubbstyrelsen. Han är i full färd med att ta prover
Han är liksom Lars Palm novis på det fackliga området.
– Det är mycket som vi måste sätta oss in i. Vi försöker dela upp det fackliga arbetet mellan oss för att det inte ska bli för betungande.
Ett par trappor ner ligger paketeringen. Här är det dock nedsläckt. De jobbar endast dagtid och slutade klockan halv fyra. Så några bilder på vällingpaket som glider fram på löpande band blir det inte, och inte på kvinnorna heller. För det är i stort sett endast kvinnor som jobbar här medan fabriken i övrigt domineras av män.
– Men det är tänkt att vi i processen ska lära oss packa, berättar Lars Palm.
* Hur är reaktionerna på det?
– Vi tycker att det bara är bra. Jag har inte hört ett endaste klagomål. Vi är hellre här än går sysslolösa.
* Kan de i packen lära sig ert jobb?
– Visst kan de det om de vill. Men de har fullt upp att göra. Packen är det ställe där det försvann mest folk.