– Vi vill fungera som ett alternativ till den industri som låter kvartalsrapporter styra det mesta. Vi vill något annat. Vi vill visa att det går att arbeta med människor, att det ger resultat, säger Ronny Olsson, vd på Ceres i Skåne AB.

[Ur nummer: 10/2003] Vällingfabriken i Bjuv såldes av riskkapitalbolaget EQT till Ceres för drygt sex månader sedan. Ronny Olsson, tidigare fabrikschef, är inte bara vd utan också delägare tillsammans med Kent Angergård och företaget Qeep AB vars vd är Anders Holm.
– Vi tre delar alla samma grundsyn om hur ett företag ska drivas. Vi tror på öppen kommunikation. Demokrati är också något som vi sätter högt värde på och att våra anställda ser helheten och får vara med och påverka, säger Ronny Olsson.
De nya ägarna är nu i full färd med att överföra sina tankar och idéer till sina anställda på fabriken i Bjuv. Man har också inlett ett samarbete med Högskolan i Kristianstad som ska följa förändringarna framöver.
Fabriken har haft en årsomsättning på cirka 100 miljoner kronor och en trygghet för de nya ägarna är ett femårigt avtal med Nestlé om legotillverkning. En ambition är att fylla ut verksamheten framöver med nya produkter. Det finns också planer på fler företagsförvärv.
Ett problem man tampats med är att klara driften av fabriken på färre anställda. Antalet minskades med en tredjedel vid övertagandet.
– Vi hade djupgående diskussioner med de anställda om hur vi skulle lägga upp arbetet. Problem som dykt upp har vi löst under resans gång. En del har varit kända men har inte åtgärdats på grund av de långa beslutsvägar som gällde tidigare.
En nyordning är att det hålls morgonmöten varje dag där det också redovisas hur det går för företaget.
– Vi har också hållit förbättringsmöten med samtliga anställda där de fått säga sitt på ett helt annat sätt mot tidigare. Många goda idéer har kommit fram och tagits tillvara.
Det har också gjorts en annorlunda satsning på att få igång ett fungerande skyddsarbete. Livs ombudsman, Christel Niby, föreslog en gemensam utbildning. Det ledde till att Peter André, Livs regionala skyddsombud, kom att utbilda chefer och valda skyddsombud på fabriken.
– Det är ovanligt att göra så här men  det har fungerat väldigt bra. På det här sättet har vi samma grund att stå på.