1-2-3-4! Nu ska den firas. Och det görs med en stor utställning och nostalgikonsert. När punken fyller 25 år i Sverige.

[Ur nummer: 10/2003] Intresset för punk är stort. Det ges ut massor av ny och gammal musik på skiva och samlarmarknaden växer. Dessutom anordnas det nu både en konsert och en utställning för att fira 25-åringen.
På Blå stället i Göteborg ställs det ut mängder av saker från punkens vagga. Och i samma stad spelar återförenade gamla band som Attentat, Brända barn och Grisen skriker. Punken lever!
Men låt oss ta en titt i backspegeln. Det hela startade i USA med band som The Ramones och Richard Hell & The Voidoids medan grupper som Stranglers, Clash och Damned bildades i England. När Sex Pistols kom med ”God Save the Queen” under våren 1977 uppmärksammades punken över hela världen.

Utan respekt
Här i Sverige hängde vi på med band som Göteborg sound och Kriminella gitarrer, Skabb och Ebba grön, även om det skulle dröja till slutet av 1978 innan punken fick sitt stora genombrott.
Men då slog den ned med blixt och dunder.
Utan någon som helst respekt omskapade den hur musik skulle låta och vad den skulle handla om. Den uppmanade unga människor att tänka själva och fick etablerade artister att hitta tillbaka till spelglädjen.
Eftersom den gick ut på att ”alla kan” och ”gör det själv” började massor av ungdomar att spela och uppträda, arrangera konserter och göra egna tidningar. Tillsammans skapade man sig en meningsfull fritid med någonting att göra och någonstans att vara.
Att punken var en otroligt kreativ period har minsann inte glömts bort. 25-årsjubileumet börjar firas den 4 oktober med en stor spelning där artister som Asta Kask, Perverts, Freddie Wadling och Stry Terrarie uppträder.
En stor utställning öppnar den 10 oktober där det visas fotografier, affischer, skivor och fanzines. Dessutom presenteras filmer som Filth and the Fury och två kortare rullar från 70-talet. Det ges också ut ett jubileumsfanzine och hålls föredrag.
För 25 år sedan kändes det som om punken förändrade världen. Det gjorde den också.