[Ur nummer: 10/2003] Boktitel: Bokhandlaren i
Kabul
Författare: Åsne Seierstad
Förlag: Månpocket

Den omtalade norska journalisten Åsne Seierstad har kritiserats för att ha utnyttjat gästfriheten hos en bokhandlare i Kabul och sedan skrivit en kritisk bok om honom och hans familj.
Utan att ta ställning i tvisten är jag ändå tacksam över att Åsne Seierstad fick vistas hos bokhandlaren.
Hennes beskrivning av familjen och dess kultur är nämligen mycket fascinerande och läsvärd. Med ett enkelt språk får läsaren ta del av både männens och kvinnornas vardag och med spänning levande gör Åsne Seierstad sina betraktelser och iakttagelser. Läsaren får ta del av allt från ett sedvanligt afghanskt frieri, hur det är att leva under en burkha och till den rådande stämningen i landet sedan talibanerna förlorat makten – eller har de verkligen tappat all kontroll över det afghanska samhället?