[Ur nummer: 11/2003] Det var precis vad jag alltid har trott! Tänk att det nu är bevisat. Det är ju helt fantastiskt. Det här måste förbundet använda i de kommande löneförhandlingarna, säger lusen och ser mer illmarig ut än vanligt.

– Lusen, vad har du nu kommit på? Inte ska du blanda dig i avtalsrörelsen. Ingen i Livs ledning kommer i alla fall att lyssna på dig. Du är ju bara ett litet kryp. För att ha ett ord med i laget ska du minst vara fyllda 50 år och man.
– Där har ni helt fel. För jag har hittat ett argument som biter lika bra som ett lusbett på arbetsgivarsidan. Vänta bara tills ni får höra vad jag kommit på. Det är så genialiskt att jag säkert kommer att få en plats i den nya avtalsdelegationen.

– När blev du medlem i Livs? Fast vi måste erkänna att vi blir rätt nyfikna på vad det är du nu har hittat på. Kläm fram med det nu. Vad är det som du har kommit på som är så lysande?
– Jo, för någon vecka sedan så presenterades en undersökning som visar att höginkomsttagare har sämre moral än låginkomsttagare. Det gällde inte bara synen på vardagsbrott utan även på allvarliga brott. Äntligen får jag det här svart på vitt: hög lön skapar lögnhalsar med låg moral. Det är precis vad jag misstänkt hela tiden. Ta bara de välbetalda cheferna på Skandia Liv och deras skumraska lägenhetsaffärer.

– So what? Vad har det med kommande avtalsrörelse att göra?
– Det måste ni väl förstå. Här handlar det om att raskt sänka lönen för alla högavlönade chefer. Argumentet att de med mer ansvar ska ha högre lön håller inte. Fattar ni inte det? Principen måste vara: Ju mer ansvar ju lägre lön! Det är det enda sättet att få ärligt folk på ledande befattningar. Ge dem en rejält låg lön, typ i nivå med livsmedelsarbetarna.

– Tror du någon är beredd att ta dessa jobb med en massa ansvar om de inte får betalt för det?
– Låt arbetsgivarna själva lösa det problemet. Företagsekonomiskt måste det vara helt förkastligt att ha högavlönade chefer med låg moral. Här handlar det om att snabbt som ögat omfördela pengarna och höja livsmedelsarbetarnas löner. De kan inte ställa till med så mycket trassel om nu deras höga moral blir något sämre. En och annan godispåse eller cola-burk kanske de stjäl. Men alla vet vi att sådana stölder upptäcks mycket lättare än stora svindlerier. Det är betydligt fler livsmedelsarbetare med hög moral som fått sparken än höga chefer med låg moral. Så det så!