Ibland är det ganska trist att veta vissa saker. Nackdelen med att skaffa sig mer kunskaper inom en
eller annan disciplin medför att behållningen av
underhållningsmedia, kanske främst film, får sig en rejäl knäck.

[Ur nummer: 11/2003] Och för att jag ska slippa vara ensam om att irriteras av logiska missar och rena faktafel av – i mitt fall – naturvetenskaplig art, tänkte jag dela med mig så att ni också kan få reta er. Generöst, inte sant?

Hon kallade spindlar insekter!
Gick på bio för att se Spider-Man ihop med entusiastisk sambo, Spindelmannen-fan sedan barndomen. I början av filmen går en grupp elever på studiebesök runt i ett laboratorium och förevisas några spindlar av en av de framstående forskarna.
Eftersom hon kallar spindlarna för ’insekter’ (när alla ve-e-et att de är spindeldjur, vilket förstås är en helt annan sak), frestas man att kommentera det tvivelaktiga i hennes kompetens.
Vilket jag också gjorde och blev anklagad för att ha förstört filmupplevelsen. Ojdå.
Såg också motvilligt Godzilla. Motvilligt eftersom jag visste att jag inte skulle kunna knipa näbb om eventuella naturvetenskapliga vedervärdigheter, fastän jag vet att den där apfisken inte finns på riktigt, att det bara är på film och att lite fantasi får man väl ändå ha, blahblahblah… Dock, en stilla undran inföll sig obönhörligen: vem gjorde henne på smällen? Sambon tyckte det var ett rimligt spörsmål, men att jag väl kunde gå och koka kaffe eller nåt istället.
Så har vi då också min favorit, Jurassic Park. Här har man byggt dinosaurier från DNA man hittat i en och samma mygga, inkapslad i en bärnsten. Man har minsann lyckats få fram – bland annat – både Tyrannosaurus Rex, som levde under perioden Krita, men även svanhalsödlor, som levde under Jura.

En jäkligt gammal mygga
Grovt räknat inföll Krita för ca 90 miljoner år sedan, och Jura för ca 150 miljoner år sedan. Det var en jäkligt gammal mygga som hamnade i den där bärnstenen. Dessutom måste den ha varit extremt dålig på att smälta maten om den hade blod från båda dessa tidsperioder i magen samtidigt. Som om inte detta vore nog så räknar man med att bärnsten bildades först för ca 50 miljoner år sedan. Räkna själv.
Och trevlig filmkväll, förresten!