[Ur nummer: 12/2003] Arbetets mening och drivkrafter
Awiva Keller – Gunhild Wallin
Brain  Books förlag

Vilka förutsättningar skall föreligga för att jag som anställd skall trivas och utvecklas på jobbet? Vad kännetecknar ”den goda arbetsplatsen”?
Många skiftande svar får vi på dessa centrala frågor i ”Arbetets mening och drivkrafter” författade av journalisterna Awiva Keller och Gunhild Wallin. Båda med goda kunskaper om förhållanden inom arbetslivet.
Keller och Wallin har gjort en ”arbetslivsresa” genom Sverige och intervjuat 52 personer representerande olika yrken, åldrar och livssituationer. Vi möter bland andra livsmedelsarbetaren Håkan i Helsingborg.
Han kom till livsmedelsfabriken som sommarvikarie, men har blivit företaget trogen i 18 år. Att han stannat kvar beror på att han trivts med arbetsuppgifterna och det goda kamratskapet. Men också på att han fått nya  arbetsuppgifter och ett ökat ansvar.
Men nu känner Håkan en oro inför framtiden. Företaget har blivit uppköpt av en utländsk koncern.
Vad händer nu med  företaget och jobben?
En oro som delas av många som vi möter i boken, bland andra anställda inom vården. Vad skapar oro och bristande engagemang i jobbet? Det är inte arbetet i sig utan i brister när det gäller synen på och relationerna till medarbetarna från ledningens sida, menar Keller och Wallin.
Blir man som anställd bemött med respekt och behandlad som en självständigt tänkande individ, som har rätt att ställa krav på goda arbetsvillkor?
Nyckeln till goda och lönsamma företag finns i medarbetarnas kompetens och engagemang, understryker författarna.
Men då måste organisations- och personalpolitiken inom företag och förvaltningar utvecklas.
Grundläggande är att utveckla arbetsmiljöer med högt i tak och där den kreativa, kritiska debatten fungerar som drivmotor.  Många av de i boken intervjuade efterlyser en större och bredare personal medverkan vid organisationsförändringar och att dessa förändringar genomförs i en lugnare takt.
Många förändringar genomförs för snabbt vilket skapar oro och stress.
Humanisera arbetslivet och satsa mer på personalvård i dess vidare bemärkelse, menar författarna i sin tänkvärda bok.