[Ur nummer: 12/2003] Jag tycker att ni borde bli mer kreativa inom ert förbund, säger lusen och spänner sina små ögon i oss.
– Det kan väl hända. Var det något särskilt du hade i tankarna? Undrar vi på redaktionen lite trött.
– Ja, jag läste just ett pressmeddelande från LO-distriktet i Stockholms län. Tala om att vara uppfinningsrika. Där har er förbundsledning mycket att lära, säger lusen och hoppar upp och ner av entusiasm.
– Och vad har nu LO-distriktet hittat på som verkar falla dig som lus på läppen?
– Jag säger bara det ”Expedition Facket”.
– Du menar i stil med Expedition Robinson? Ja, det var ju något nytt. Du menar att man ska skicka ett gäng fackligt aktiva till en öde ö och därmed skapa intresse för fackliga frågor?

Ni är ju mer korkade än ni ser ut. Och det vill inte säga lite… Sitter ni bara framför teven? Det här är ingen ny dokusåpa. Expedition Facket är något helt annat, suckar lusen.
– Berätta mer!
– Jo, det här är ett helt nytt arbetssätt som LOdistriktet vill lansera i form av en mobil släpvagn som byggts om till fackexpedition. Expeditionen kommer kontinuerligt att finnas ute i arbetsplatstäta områden runt om i Stockholms län och bli en del av fackföreningsrörelsens dagliga arbete.
– Du skojar!
– Nej, det gör jag inte alls. Jag läser innantill i pressmeddelandet. Här står också att man på detta sätt vill förnya sitt arbetssätt genom att erbjuda personlig kontakt direkt på plats och därmed öka den fackliga tillgängligheten.
– Ja, det låter ju inte helt fel.

Det är precis vad jag menar. Men ert förbund borde se till att vidareutveckla denna tankegång och införa mobila avdelningsexpeditioner i hela landet.
– Ja, alla idéer är bra utom de dåliga…
– Det bästa med detta är att alla avdelningar får exakt samma villkor. Som det är idag så skiljer sig ju avdelningsexpeditionerna sig ganska mycket från varandra, för att inte tala om hyreskostnaderna. Den här problematiken slipper ni i framtiden, säger lusen och fortsätter:
– För att inte tala om de pengar som finns att tjäna… Något för den pågående administrationsutredningen? Det är ju inte nödvändigtvis så att det bästa för förbundet är att sparka kontoristerna. Mobila avdelningsexpeditioner är kanske betydligt bättre för en Livs Levande Fackförening