Bland kvinnor är livs-medelsindustrin den mest olycksdrabbade närings-grenen. Även när det gäller svårare olycksfall toppar kvinnorna i livsmedels-industrin statistiken. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket för 2002.

[Ur nummer: 12/2003] – Många företag inom livsmedelsindustrin rationaliserar genom att dra ner på bemanningen med mer stress och jäkt till följd. Alla vet att det leder till att man gör saker som man i normala fall inte skulle göra, säger Thomas Henrikson, Livs arbetsmiljöombudsman.
För kvinnorna är livsmedelsindustrin som sagt den mest olycksdrabbade branschen med 17 arbetsolyckor per 1 000 förvärvsarbetande. För männen inom livsmedelsindustrin är det inte bättre, 21 anmälda olycksfall per 1 000 förvärvsarbetande ger en sjätte plats bland män. De yrken som har flest arbetsolyckor per 1 000 förvärvsarbetande för män är processoperatörer i trä- och pappersindustrin samt maskinoperatörer inom livsmedelsindustrin. Det handlar om 35 respektive 31 olycksfall per 1 000 förvärvsarbetande.
Livs har länge försökt uppmärksamma arbetsgivarna på att något måste göras för att förbättra arbetsmiljön. Kampanjen Kräv kravmärkt arbete har varit ett led i detta.
– I kommande avtalsrörelse kommer vi att kräva arbetsmiljöavtal. Arbetsgivarsidan är dock måttligt intresserad av detta. Istället hänvisar man till de lagar som finns samt att man vill fortsätta diskutera dessa frågor inom ramen för Forum (som är ett samarbetsorgan mellan Livsmedelsföretagen och Livs, red. anmärkning). Men om detta vore tillräckligt skulle det inte se ut som det gör, säger Thomas Henrikson.