[Ur nummer: 12/2003] Djuretik är en känslig fråga, men det gäller inte bara djuretik, utan också målen för hela verksamheten. Enligt
socialdemokraterna och riksdagen är målen ”en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar livsmedelsproduktion”.
Hur väl rimmar dessa mål med uppfattningen att det är konsumenterna som ska bestämma? Uppenbarligen går det inte om konsumenterna går på priset och inte är beredda att betala mer för bättre djuretik, öppna landskap, bra och vettiga jobb.
Därmed blir också utgångspunkten för den svenska livsmedelspolitiken problematisk. Konsumentens fria val leder bara till att ett delmål uppfylls. Det blir billig mat, men inget mer.
Socialdemokraterna inbjuder till ett rådslag om det här. En arbetsgrupp om djuretik och livsmedel har bildats under ledning av jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
Med i denna grupp är Niklas Kjellkvist, Livs klubbordförande på Kronfågel i Skara.
– Vi vill att folk ska tycka till, säger han. Jag har försökt ta upp näringslivets ansvar. Det här med djurens förhållanden vid slakt, det kan bero på det höga arbetstempot. När livsmedelsarbetarna far illa gör också djuren det. Jag har fört fram det, men de har inte tagit med så mycket av det i studiematerialet, inte kopplat djuretiken till krav på bättre arbetsmiljö.
Telefonnumret till arbetsgruppen är 08-700 26 00. Det är möjligt att skicka synpunkter och förslag till rådslaget fram till den 1 maj 2004. Den som vill kan också vända sig till Niklas Kjellkvist som har e-postadressen kronfagel.fackklubb.skara@telia.com och mobiltel 0730-277 094.