[Ur nummer: 01/2002] Filmen Sprängaren, baserad på Liza Marklunds bok med samma namn, och med regi av Colin Nutley går som bäst på landets biografer.
Stockholm har fått OS, men lyckan är kortvarig och det blir stora rubriker i tidningarna när en av stadens OS-arenor sprängs i bitar tillsammans med OS-generalen. Journalisten Annika Bengtzon bevakar händelseutvecklingen för tidningen Kvällsposten och blir till slut indragen i Sprängarens rop på uppmärksamhet. Förutom historien om attentaten mot OS får filmbesökarna även en inblick i Kvällspressens cynism, den stressade karriärkvinnans vardag och hur det är att vara kvinnlig chef.
Med Helena Bergström som den vassa journalisten Annika Bengtzon har Colin Nutley lyckats återskapa boken ”Sprängaren” in i minsta detalj. Den som tyckte att boken var bra kommer antagligen att gilla filmen, men för den oinvigde kan det kanske vara lite svårt att hänga med i den stundtals löst sammansatta berättelsen. Bok eller inte, Sprängaren är en underhållande svensk kriminalfilm med bra skådespelarinsatser.