Hemglass i Strängnäs kommer att hamna i den transnationella Nestlé-koncernen.

[Ur nummer: 03/2002] Att Hemglass byter ägare blev klart efter att EU-kommissionen godkänt Nestlés köp av den tyska livsmedelskoncernen Schöller som är Hemglass ägare sedan 1997.
– Det här ser vi mycket positivt på, säger Klas Mittjas, vd på Hemglass. Vi har stor respekt för Nestlé och vet att de satsar hårt på glass.

Ingen glasstillverkning
Han konstaterar också att Nestlé inte har någon egen glasstillverkning i de nordiska länderna, det vill säga på Hemglass’ marknad. Nestlé har heller inte ägnat sig åt direktförsäljning hem till konsumenter.
Om det blir till Svenska Nestlé i Helsingborg, som äger Zoega, som han ska rapportera i framtiden eller till Nestlés huvudkontor i Köpenhamn, vet han ännu inte.
Hemglass har bytt ägare ett flertal gånger.
Det började med det lilla familjeföretaget Kalmar Glassfabrik. I september 1968 rullade den första Hemglassbilen ut på sin första säljtur. I januari 1973 flyttade man till de då nybyggda lokalerna i Strängnäs.

Många ägarbyten
1973-75 övertogs företaget etappvis av utvecklingsbolaget Hexagon.
1992 till 1997 var förvaltningsbolaget Industri Kapital ägare. I samband med det skedde en omstrukturering av Hemglasskoncernen och Hemglass fick ett danskt moderbolag; Hjem-Is Europa.
Därefter köptes det av Schöller som har egna glassfabriker och bedriver Hemglassliknande verksamhet i stora delar av Europa.
Och nu köps alltså Schöller av Nestlé som är den näst största glasstillverkaren i Europa. Störst är Unilever, som i Sverige äger GB-Glace.