[Ur nummer: 01/2002] De 140 medlemsländerna i Världshandelsorganisationen, WTO, lyckades komma överens om ramarna för en ny handelsrunda.
Från januari 2001 till 2005 ska de förhandla fram ett nytt avtal.
Men WTO vägrar återigen främja respekten för grundläggande fackliga rättigheter för de arbetstagare som producerar de varor och tjänster som det förhandlas om.
LOs ordförande, Wanja Lundby-Wedin, säger i en kommentar att det kommer att allvarligt skada tilltron och legitimiteten hos WTO som organisation.
– WTO-mötet i Quatar innebär ett svek mot arbetstagarnas grundläggande rättigheter, säger hon.
Hon riktar stark kritik mot EU-kommissionen som sagt att den ska verka för ett permanent organ mellan WTO och FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO, men i andra sammanhang gjort klart att den inte haft för avsikt att driva frågan vid WTO-mötet i Qatar.
Europafacket är i sin kommentar mindre kritisk till EU-kommissionen.
– Vi konstaterar, säger Europafacket, att EU-kommissionen kämpade väl för att få in arbetsvillkoren i sluttexten och att EU-ländernas handelsministrar lovat att fortsätta kampen för att se till att ILO-reglerna för arbetstagarnas grundläggande villkor respekteras internationellt.
Europafacket konstaterar att vissa u-länder varit misstänksamma mot att koppla ihop WTO:s handelsregler med ILO:s grundläggande rättigheter för arbetstagarna.
U-länderna har ansett att dessa krav skulle vara diskriminerande för deras handel.