Situationen i Mellanöstern är mycket allvarlig. Det är allas ansvar att försöka bidra till fred i området. Ett initiativ är Kairodeklarationen som Livsmedels-arbetareförbundet ställt sig bakom.

[Ur nummer: 01/2002] Som första fackförening i Sverige har Livs ställt sig bakom Kairodeklarationen och en namninsamling till stöd för fred. Många har därefter följt i Livs spår. Ett stort antal privatpersoner och 35 svenska organisationer, kyrkor och folkrörelser har hittills undertecknat uppropet som bland annat innehåller följande:
”Vägen framåt går via folkrätten och förverkligandet av FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 och 338. Det innebär en lösning baserad på 1967 års gränser, med två stater, Israel och Palestina, som lever sida vid sida med sina respektive huvudstäder i Jerusalem.”
Kairodeklarationen undertecknades från början i Kairo den 25 juli 2001 av ett femtiotal israeler och palestinier, bland dem Yossi Beilin, Yasser Abed Rabbo, Amos Oz och Hanan Ashrawi. Deklaration-ens grundvalar är: Nej till blodutgjutelse. Nej till ockupation. Ja till förhandlingar. Ja till fred. Livs förbundsombudsman, Pauli Kristiansson, var också den 13 december med om att uppvakta utrikesminister Anna Lindh med det judiskt-palestinska uppropet.
– Anna Lindh var tacksam för det svenska initiativet och att det finns krafter i Sverige som stödjer Kairodeklarationen, berättar Pauli Kristiansson.
Den som vill veta mer om uppropet och namninsamlingen och själv skriva under eller samla in fler namn, kan gå
in på Palmecentrets hemsida www.palmecenter.se