– Det är uppenbart att vi inte har varit tillräckligt tydliga tidigare. Nu pekar vi med hela handen och säger att det måste bli ett stopp på användandet av mitellor. Bageriet kommer att få en underrättelse om förbud att använda dem efter sista februari 2006, säger Elisabet Frisk, arbetsmiljöinspektör i Härnösands distrikt.

[Ur nummer: 10/2005] Det var i mitten av september som hon besökte Hägges bageri. Besöket var en uppföljning av en tidigare inspektion som hon gjorde i maj förra året.
– Vid det besöket redovisade arbetsgivaren sina planer att, i ett första skede, ta bort mitellorna på en av linjerna och ge personalen utbildning i att arbeta på ett belastningsergonomiskt bra sätt.

Varit medveten om problemet
Arbetsmiljöverkets uppfattning är att arbetsgivaren har varit väl medveten om problemet. Elisabet Frisks kollegor har besökt bageriet både 2002 och 2003 och ställt krav på förbättringar/alternativa arbetssätt.
Arbetsmiljöverket har nu beslutat att genom en underrättelse meddela arbetsgivaren att mitellorna ska vara borta senast den 28 februari.
Det är väl känt via forskningsrön att det finns en fara med mitellorna, att ha armarna hängande i luften motverkar inte belastningsskador utan förvärrar dem.
Belastningsergonomi är ett prioriterat område för Arbetsmiljöverket. Två tredjedelar av alla anmälda arbetssjukdomar handlar om belastningsskador.

Musklerna låsta i samma läge
– Problemet med mitellorna är att de låser armarna och musklerna i ett visst läge. Arbetet utmed linjen innebär också viss stress vilket inte heller är bra, berättar Elisabet Frisk. Mitellorna gör det också mycket svårt att röra armarna på andra sätt under de mikropauser som uppstår.
Enligt hennes beräkningar handlar det om lång tid under en arbetsdag som armarna är låsta i ett visst läge. Trots att arbetstagarna byter arbetsuppgifter under arbetsdagen jobbar de i paketeringen med mitellor i sammanlagt tre timmar per dag.
– Det är därför det är så viktigt att göra något åt detta. Problemet med belastningsskador är att du kan jobba i 5, 10 eller 15 år utan att ha några problem. Men när du väl börjar få ont är det svårt att bli bra eftersom det då kan ha gått för långt. Sedan är det helt individuellt hur mycket påfrestning kroppen tål, säger hon.

Små investeringar krävs
Det är ingen större investering som krävs. Det som behövs är mattor som fungerar avlastande och stolar som möjliggör att man kan både stå och sitta. Det är också nödvändigt med utbildning så att dessa hjälpmedel används på rätt sätt.
– Gamla skador kommer vi inte åt men det gäller att se till att jobba förebyggande så att inte nya skador uppstår, understryker Elisabet Frisk.