Den 9 september drog dagligvarugiganten Ica tillbaka ett parti nöt- och blandfärs av märket Euroshopper. Produkter med sista förbrukningsdagen 7, 8 och 9 september fick giftstämpel på sig.

[Ur nummer: 10/2005] – Har du en sådan förpackning i frysen?

– Nej, det har jag inte, säger lusen. Och om jag hade det skulle jag definitivt inte lämna tillbaka den, för jag är inte det minsta rädd för att äta den. Det var en säkerhetsåtgärd som Ica vidtog i avvaktan på ett definitivt provsvar och när det kom några dagar senare visade det sig att det inte fanns några bakterier som innehöll den farliga ehec-smitta.
– Så du menar att Euroshopper är säkert?

– Ja, det gör jag faktiskt, säger lusen och låter väldigt seriös. Jag tycker att Ica har skött det här på ett mycket bra sätt. I en pressad situation gjorde man allt rätt. När det första provet kom slog man larm, gick ut med ett pressmeddelande och det blev stor uppmärksamhet i media, men så måste det vara. Mat är viktigt. Mat berör oss alla. När det sedan visade sig att köttfärsen var ofarlig fick Ica och Euroshopper ett lika stort positivt genomslag.
– Men, snälla lusen. Vad har hänt med dig? Har Ica kört dig genom en renrumssluss. Du måst väl ändå hålla med om att det är äckligt med sådana enorma mängder, 14 ton köttfärs. Det är läskigt i sig.

– Jag tycker att det är bra, säger lusen, jättebra. Det är faktiskt inte ens en halv dags produktion. Varje dag packar man 35 ton köttfärs vid HFG i Västerås. Det är precis så ett företag som vill få ut ett budskap ska göra. Tänka stort. Tänka Euroshopper.
– Fy fan.

– Nej, säger lusen. Det är inte någon svordom. Har du den där förpackningen i frysen, ta fram den och ät den.