En sann historia

Författare: Kristina Hansen, Bengt-Åke Cras och Agneta Cras
Förlag: Ordupplaget

[Ur nummer: 11/2005] l Böcker baserade på sanna historier handlar sällan om lyckliga historier och ‘Bakom stängda dörrar’ är inget undantag. Berättelsen handlar om Kristinas liv, från det att hennes pappa nästan mördade hennes mamma, till dess att hon som revolterande tonåring inte klarar av att bo kvar hos sin mamma och i brist på bättre alternativ godkänner myndigheterna att hon flyttar in hos sin pappa. Tonårsrevolten upphör, men Kristinas liv blir inte bättre. Tvärtom. Hennes pappa våldtar henne och säger att hon är hans ovigda hustru. Kristina föder två barn som båda är utvecklingsstörda. Myndigheterna misstänker att något inte står rätt till men de tar alldeles för lång tid på sig att agera och när de väl gör något är hjälpen inte tillräcklig och till sist försörjer sig Kristina som prostituerad. ‘Bakom stängda dörrar’ vittnar om ett gediget researcharbete som i detalj redogör för hur det svenska sociala skyddsnätet inte fungerade när det behövdes som mest.