Vandringsutställning med kvinnliga verk

Under sextio- och sjuttiotalen förändrade kvinnorna konsten. Nu visas deras verk i vad författaren och konstvetaren Barbro Werkmäster menar är Sveriges första stora samlingsutställning med feministiska anspråk.

[Ur nummer: 11/2005] – Vissa tror att den här konsten är ointressant för att den inte visats på museerna, men det är bara fördomar, säger hon.
Konsthistorien har främst tillhört männen. Under sextiotalet var utbildningarna styrda av manliga lärare och kriterier. Få kvinnliga konstnärer reproducerades. Men kvinnorörelsen förde med sig en helt ny medvetenhet som gjorde avtryck också i konsten.
– Kvinnliga konstnärer började göra bilder utifrån egna personliga erfarenheter, och såg sig själva som subjekt, säger Barbro Werkmäster.

Många okända verk ställs ut
Tillsammans med Kerstin Diedrich har hon i flera års tid kämpat för en likartad utställning som Konstfeminism. Nu genomförs den i samarbete med Dunkers Kulturhus, Liljevalchs och Riksutställningar. En arbetsgrupp bestående av sex personer har valt ut feministiska konstverk från sjuttiotalet fram till våra dagar. Mycket är okänt för flertalet, eftersom den feministiska konsten sällan lyckades ta sig in i den etablerade konstvärlden. Ofta har den beskyllts för att vara fyrkantig och plakatmässig, men Barbro Werkmäster menar att den är mer varierad än så.
– Många tyckte konsten var hård och ful, som Monica Sjöös tavla God giving birth. De missade att hon även bröt mot föreställningen att kvinnor ska vara bara nätta.

Det personliga blev politiskt
När kvinnorna avbildade sin vardag började plötsligt ”obetydligheter” som kaffeskedar, måltider och skurhinkar synas på tavlor, och de laddades med symbolik. Det personliga blev, som det gamla slagordet lyder, politiskt. Idag målas den feministiska konsten av både män och kvinnor säger Barbro Werkmäster. Ofta har den en dialog med reklamen och musikvideorna. Främst tycker hon att dagens feministiska konst förhåller sig till sexualiseringen, och våldet mot kvinnor. Många unga konstnärer undersöker också vad kön egentligen är.
– Vi på sjuttiotalet vågade knappt ta ordet feminism i vår mun, det var så ovant. Men nu är det en helt annan generation. Idag vågar unga prata om feministisk konst.

Fotnot: Konstfeminism hade premiär på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 14 oktober. 17 juni – 3 september 2006 på Liljevalchs, sedan går utställningen vidare till Hudiksvall och Göteborg.