Lusen blänger på oss mer surt än vanligt. Han har upptäckt att vi har sossepropaganda i tidningen.”Är ni inte riktigt kloka?” undrar han. ”Är det något som era läsare skyr som pesten så är det att bli pådyvlade en åsikt. De vill inte ha socialdemokratiska åsikter, de vill ha riktiga sanningar med stort S och inte ett litet.”

[Ur nummer: 12/2005] – Nu är det faktiskt så, lusen lilla, att det finns fördelar med facklig-politisk samverkan. Du kanske inte är så insatt men det är faktiskt så att en socialdemokratisk regering är viktig för facket att ha när det kärvar till sig och det kommer det att göra, när EU-domstolen ska pröva de svenska kollektivavtalen.
– Ingen aning! Jag har faktiskt ingen aning, säger Lusen. Hur som helst så vill jag och många med mig ta ställning själva. Jag vill inte att någon ska komma och tala om för mig vad jag ska tycka. Det är ju massarbetslöshet. Vad har regeringen med det lilla s-et gjort åt det?

– Må så vara. Men visst vill du ha fakta för att kunna ta ställning till hur du ska ställa dig i den stora frågan. Du ska inte lita på allt som skrivs i tidningarna, alla har sin dolda agenda.
– Med andra ord har ni också det. Nej, det handlar ju inte om politik längre, det handlar om personer. Huruvida jag har mer förtroende för Reinfeldt än Persson. Personligen tycker jag att Reinfeldt verkar intressant. Han påminner om Kjell-Olof Feldt, den gamle socialdemokratiske finansministern som förde en borgerlig politik och sänkte skatterna för höginkomsttagarna. Jag struntar i om Reinfeldt har hjärtat till höger eller till vänster. Jag struntar i om han över huvud taget har ett hjärta. Jag tror bara att vi behöver något nytt.

– Hördu lusen, du ska alltid röra dig på en så låg nivå. Förstår du inte vad som står på spel? Om socialdemokraterna inte vinner valet så kommer det att gå riktigt illa, även för dig. Vänta du bara…
– Hota mig bara. Det är så ni gör. Det är så typiskt, när argumenten tryter börjar ni skrämmas. Nej, jag tror inte på er. Vad vi behöver är ett riktigt dragplåster, en person som väcker känslor, en person med värdighet, en person att se upp till.

– Har du något förslag?
– Tänk för att jag har det men vem det är tänker jag inte berättar för er. Så mycket kan jag i varje fall avslöja. Personen kommer inte att ha mustasch. n