roligt men rörigt

Regi: Miko Laziç
Skådespelare: Sasha Drakulic, Pavle Martinoski m fl
Premiär: 25 november 2005

[Ur nummer: 12/2005] * Miko Laziç regidebut är en underhållande men lite rörig svart komedi om en serbisk invandrarfamilj i en villaförort till Stockholm. Inbördeskriget har precis brutit ut i Jugoslavien och huvudpersonen Mihajlos pappa har låst in sig i familjens garage. Hans drömmar om spelvinster och en ny framtid för familjen i det gamla landet har gått i kras och nu ska han ta livet av sig.
Alltmedan familjen, släktingarna och de svenska grannarna samlas utanför garaget spelas olika återblickar upp. Om banden till fosterlandet och hur familjen tog sig till Sverige. Om kärleken, förhoppningarna och sveken.
Mihajlo, som spelas av två skådespelare i en yngre och en äldre version, vägrar att försöka stoppa pappans självmordsförsök och sprickorna i familjen rullas upp för omvärlden.
Filmen bjuder på sköna skratt, men försök inte slötitta, berättartekniken är (onödigt) omständig och kräver full koncentration.