[Ur nummer: 01/2006] De svenska matpriserna har sjunkit med 1,2 procent på ett år men ligger fortfarande 12 procent över genomsnittet i EU och hela 16 procent över matpriserna i Tyskland.
Det visar en rapport ”Nordic Food markets – a taste for competition” som Konkurrensverket gjort. Utestängning av leverantörer från butikshyllorna är ett problem som behandlas i rapporten.
Konkurrensmyndigheterna i våra grannländer Norge och Finland har slagit ner på de stora mejerijättarna, Valio och Tine, som betalat pengar i form av rabatter till butikskedjorna för att slippa konkurrenter. Det är brott mot konkurrenslagen.
Medförfattaren till rapporten, Karl Lundvall, säger att verket är uppmärksam på liknande företeelser i Sverige, men att några sådana ännu inte inrapporterats. I Sverige intar Ica, ägt av transnationella Ahold, en unik ställning med en marknadsandel på hela 45,2 procent. Det är ju minst sagt en dominerande ställning. Men det behöver inte innebära att konkurrensen är satt ur spel, säger Lundvall.
Om handlarna som ingår i kedjan centralstyrs för hårt av Ica kan det innebära ett brott mot konkurrenslagen. Hur det står till med den saken är föremål för granskning.