Handledare ska sprida
viktig kunskap

Arbetsmiljöfrågorna måste bli en del av den dagliga fackliga verksamheten. Så är idag inte alltid fallet. Nu finns dock ett gäng nyutbildade handledare inom Livs redo att ta sig an denna uppgift.

[Ur nummer: 02/2006] Alla förtroendevalda bör ha en arbetsmiljöutbildning i botten. Det fattade förbundet beslut om på kongressen förra året.
För detta krävs att förbundet utbildar handledare som har till uppgift att utbilda förtroendevalda. Det gjordes i december ute på Runö folkhögskola.
Thomas Henriksson, Livs arbetsmiljöombudsman, har hållit i utbildningen. De 20-tal handledare som utbildats har satt ihop den tre dagar långa arbetsmiljöutbildning som de ska hålla i framöver ute i Livs avdelningar.
Syftet med utbildningen är att få de förtroendevalda att se sambandet mellan arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. I utbildningen kommer också att ingå hur Livs arbetsmiljöavtal ska användas i det fackliga arbetet.
– Vårt mål är att få bättre arbetsmiljö på sikt. Denna utbildning är ytterligare ett verktyg i detta jobb tillsammans med
arbetsmiljöavtalet, säger Anders Lorentzon, nyutbildad handledare och huvudskydds- ombud på Abba.

Nyvunna kunskaper
Han jobbar dagligen med skyddsfrågor. Det har han gjort sedan 1993. Det här är dock första gången han går en utbildning som inte enbart handlar om arbetsmiljö. Det har han satt stort värde på och säger att han lärt sig oerhört mycket under de två veckor som gått. Och sina nyvunna kunskaper ser han framemot att få dela med sig av.

Förhandlare först
Samma gäller för Elisabeth Ehn, klubbordförande på Leaf i Gävle. För henne har handledarutbildningen inneburit att hon upptäckt arbetsmiljölagen
– Det viktigaste jag lärt mig är att se sambandet mellan medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen och hur dessa lagar måste knytas ihop i det fackliga arbetet, säger hon och fortsätter:
– Jag kan bara gå till mig själv för att konstatera att jag inte utnyttjat arbetsmiljölagen på det sätt som jag borde göra
Handledarna kommer att i första hand hålla kurser för dem som har förhandlingsmandatet, ofta är det klubbordförande. Första kursen som hålls blir i mars för förtroendevalda i Livs avd 9.