Het fiskelycka

Regi: Ang Lee.
Skådespelare: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal m fl
Premiär 3 februari

[Ur nummer: 02/2006] John Wayne, sinnebilden för machomannen som cowboy, roterar nog i sin grav.
Den här filmen, som bygger på Annie Proulx’ briljanta novell, handlar nämligen om kärlek mellan två unga cowboys. Ennis Del Mar och Jack Twist drabbas av den stora passionen en sommar uppe i Wyomings vackra berg, långt från landsbygdens homofoba verklighet på 1960-talet.
De kan aldrig leva tillsammans, hävdar Ennis, som med egna ögon som liten pojke har sett resterna av ett offer för bögknackning. De bildar familj på var sitt håll och försöker leva ”normalt”. Men passionen vinner. Under tjugo år träffas de regelbundet, drar på fisketur säger de till hustrurna, som så småningom förstår varför de aldrig kommer hem med nån fisk…
Det tillhör undantagen att en stark läsupplevelse blir en lika stark filmupplevelse.
Brokeback Mountain är ett sådant undantag, ett lysande undantag. Subtilt manuskript, vackert foto, säker regi och självlysande skådespeleri samverkar till en klassisk kärleksfilm om passion, skuld, smärta, vrede. Total lycka. Samt den allra tyngsta sorg som kan drabba en människa. Och så som den skildras!
Med suveränt sinne för sensuellt, osentimentalt berättande är filmen mästerligt regisserad av Ang Lee. Det är också Jake Gyllenhaals och särskilt Heath Ledgers film. De är enormt bra som dessa två män, starka men sårbara.
He was a friend of mine, Han var min vän, sjunger countrysångaren Willie Nelson Bob Dylans låt medan eftertexten rullar.

Fotnot: Brokeback Mountain ingår i Annie Proulx’
Noveller från vidderna, utgiven på Forum. Romanen Sjöfartsnytt har också filmatiserats, regi Lasse Hallström.