”Normalt sansade skribenter säger sig både hata trängseln och betvivla avgasernas skadlighet”

En gång när jag var ny i jobbet, så stal Elisabet Höglund en nyhet från mig. Ja, hon med håret Hon hade tofsar med stora rosetter vid öronen på den tiden. Jag blev ledsen.
Om jag hör någon säga något som jag tycker är bra, så kan jag väl skriva om det, sa hon oskydligt.

[Ur nummer: 02/2006] hon oskydligt.
Om någon stal en macka från en annan i fikarummet skulle det bli ett jädra liv. Men nyheter kunde man tydligen stjäla. Jag tycker fortfarande att stöld är smaklöst och föredrar att inspireras.
Av min favoritbloggare Matti till exempel. (Ge människan en kolumn nånstans, i fridens namn!) Som sprang omkring på Medis utelåst och mobillös och förgäves letade telefonautomat.
”Tänk jag minns en tid då min bror var tonåring och brukade få ett telefonkort i julklapp.
Det är en era som försvunnit mitt framför näsan på oss. Vi kan alla känna oss dragna vid näsan. Inget ”Hej vi kan dela på det här”, nuförtiden ska ALLA ha en EGEN. Pissliberalen i mig är irriterad. Prematura pensionären hytter med näven. Vad är nästa grej som alla ska ha egen? Bibliotek? Tvättstuga? Simhall? Vårdcentral? Högstadium?”

Behöver bara bläddra runt lite bland bloggar för att se vad som är på gång i den vägen. Ungmoderat-ledaren Forsell fajtas med centerungdom om vem som vill mest/minst.
”Moderaterna föreslår neddragningar i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen, förtidspensionerna, A-kassan, biståndet och den statliga byråkratin. Dessutom föreslås avgifter för tandvård, öppenvård och mediciner. Allt detta säger centern säger nej till… moderaternas neddragningar är cirka 20-25 miljarder kronor större än centerns.”

Fina grejer saker att skryta om. En av alla sossebloggarna, Ullis Sandberg, konstaterar att många som tänkt rösta på moderaterna inte riktigt fattat vidden av vad 250 miljarder i nedskärningar innebär. ”De tror att moderaterna är ungefär som sossarna, fast nya.”
Hm. En annan sosse, Johan Sjölander i Stockholm får kritik för att han påstår att borgarna vill skära ned välfärden. Det är välfärdsstaten som ska skäras ned, säger den anonyme kritikern.

Sen ska var och en bygga sin egen välfärd för de där extra hundralapparna i sänkt skatt. Ta hand om sin egen julgran till exempel. Jag gick runt Östermalm i januari med en riktig sossehatare. Vi kryssade mellan julgranskadavren och min vän förklarade att det är en Rättighet att slänga ut sin gran på gatan för att Någon ska ta hand om den. Det kändes väldigt svenskt. Hata sossar men alltid vänta sig en Någon där ute. När vi blev fast på trasigt tåg i Västgötabushen skrek upprörda passagerare att Någon borde komma med näringsrika bananer. Efter en timma.
Just nu är kodordet för sossehat i Stockholm trängselavgifter. Hetsen är värre än den mot löntagarfonder en gång i tiden. Normalt sansade skribenter säger sig både älska trängseln och betvivla avgasernas skadlighet.
Dummaste bloggkommentaren står dock en lantis för. En ung vänersborgare som väl aldrig sett mer än tre bilar i rad på Edsvägen. Hans stackars pappa kan inte åka och se på fotboll i huvudstaden det närmsta halvåret. Det blir för dyrt. 60 kronor om dagen max. Att lägga till bensinpengarna tur och retur Vänersborg-Stockholm. Summa av två pilsner på en sunkbar. En på en skrytbar. Det är grejer det.

Jag bloggar vidare. Kan Linda Skugge så kan jag. Intresserade läsare kan läsa mer själva. www.annaamattsson.blogg.se