[Ur nummer: 02/2006] Vreden över obetald rast växer sig allt starkare bland arbetarna på Carlsberg i Falkenberg. Några har ilsknat till så pass mycket att de organiserat en namninsamling mot företagsledningens agerande.
Sammanlagt har 217 anställda skrivit under protestlista med rubriken ”Nu får det vara nog”. Merparten av dem arbetar skift och de är alla upprörda över de förändrade villkor för raster som infördes vid årsskiftet. De kräver att få återgå till tidigare arbetstider.
I protestbrevet skriver de att de har haft en arbetsplats där de har trivts. Att de alltid har ställt upp. Men att idag är det pest och pina att vistas på arbetet och det gör ont i själen när de ser hur företaget missköts.
Mål & Medel skrev om arbetarnas ilska och frustration i nr 9/2005. Det var då det stod klart att ledningen ville ha längre arbetstid utan att betala. Det var möjligt genom att stupstocksregeln i det gamla branschavtalet tagits bort. Varken lokala eller centrala förhandlingar har fått företaget att backa.