Vill bli flicka

Regissör: Neil Jordan
Skådespelare: Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Liam Neeson med fler
Sverigepremiär: Mars 2006

[Ur nummer: 03/2006] Under det sminkande ansiktet och breda leendet döljer sig ett par sorgsna ögon. Ögonen tillhör den föräldrelöse Patrick ”Kitten” Brady (Cillian Murphy) som redan i tidig ålder vet att han hellre vill vara en flicka än en pojke. En svår situation i normala fall men än värre i en liten inskränkt irländsk by på 1960-talet.
När Patrick är tillräckligt gammal beger han sig till London för att börja ett nytt liv och för att leta efter sin riktiga mamma. Men efter åtskilliga ”äventyr” hittar han istället sin pappa och återvänder till Irland. Patricks tragikomiska livsöden är ohjälpligt sammanknutna med Nordirlands våldsamma kamp för självstyre. Ett ämne som regissören Neil Jordan är väl bekant med, han har bland annat regisserat succé-filmerna The Crying game och Butcher boy.
I Breakfast on Pluto visar han åter prov på sin mästerliga berättarteknik – med fingertoppskänsla hittar han rätt balans mellan å ena sidan sorg och våld och å andra sidan humor och värme. En klassiker!