[Ur nummer: 03/2006] Närmare 3600 livsmedelsjobb har gått förlorade under perioden 2000-2004. Det motsvarar fem procent av jobben inom branschen. Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån har gjort på uppdrag av tidningen Sydsvenska Dagbladet.
Under 2005 försvann ytterligare 1500 jobb bara hos de tio största företagen.
Sydsvenskans undersökning visar en mer alarmerande bild är den Livs redovisade vid årsskiftet. Samma analys av orsakerna till de förlorade jobben görs. Det är livsmedelsimport, livsmedelskedjornas centrala inköp som fokuserar på lägre priser och handelns satsningar på egna märkesvaror, EMV.
Sydsvenskan försöker se en positiv sida av saken och det är att den industri som finns kvar står sig bättre i konkurrensen. Men priset för denna effektivitet betalas av livsmedelsarbetarna.